Szilárda
-4 °C
2 °C

Meszerics: az EU peremére sodródunk

2017.02.18. 10:04
Az LMP európai parlamenti képviselője szerint a magyar kormány hiába követel nagyobb szuverenitást az Európai Unióban, így a két- vagy többsebességes Európában a perifériára szorulunk.

Meszerics Tamás az Európai Unió belső reformjáról elfogadott európai parlamenti állásfoglalásokra hívta fel a figyelmet, amelyek szerinte azt tükrözik: „a kétsebességes Európa nem lesz, hanem van”.

Miközben a reformtervek a kihívásokat a gazdasági válságtól a migrációig komolyabb európai együttműködéssel oldanák meg, a visegrádi országokon belül a magyar és a lengyel kormány egyre inkább azt hangoztatja: a nemzetállamoknak vissza kell adni bizonyos jogosultságokat - mondta az LMP politikusa, de esélytelennek látja, hogy ez megvalósuljon.

Szerinte a nyugat-európai országok válasza ehelyett az lesz, hogy a szorosabb együttműködésből kihagyják az ellenlábas országokat. Emiatt két- vagy többsebességesé válik Európa, amelyben Magyarország kimarad a fontosabb döntések meghozatalából. Példa erre az európai pénzügyminiszteri poszt létrehozása, amelynek betöltője ránk nézve is jelentős döntéseket hozhatna anélkül, hogy arra Magyarországnak hatása lenne.

Meszerics Tamás kijelentette: ahelyett, hogy Orbán Viktor „kétes értékű prófétai szerepet” venne magára, inkább arról kellene beszélni, Magyarország milyen feltételekkel venne részt ebben az európai együttműködésben.

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.