Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vagy cselekszünk most, vagy afrikaiak milliói jönnek Európába

2017.02.27. 10:12

A menekültválság megfékezésére nagyszabású fejlesztési programot kell indítani az afrikai országok javára - mondta az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani a Berliner Morgenpost című lapnak.

Tajani szerint meg kell próbálni megoldani Afrika legsúlyosabb gondjait, így foglalkozni kell a mezőgazdaságot ellehetetlenítő elsivatagosodás következményeivel, és fel kell lépni a Boko Haram iszlamista terrorszervezettel szemben.

Vagy cselekszünk most, vagy afrikaiak milliói áramlanak Európába a következő húsz évben

- mondta az olasz konzervatív politikus az MTI beszámolója szerint.

Afrika stabilizálása valamennyi európai ország feladata, nemcsak Olaszországé vagy Németországé, a migráció területén különösen nagy erőfeszítéseket kifejtő országoké. Ezért

a második világháború után Nyugat-Európa újjáépítésére indított amerikai segélyprogram, a Marshall-terv mintájára nagyszabású, több milliárd eurós fejlesztési programot kell indítani.

Diplomáciai és gazdasági elemekből álló stratégiára van szükség, például európai-afrikai közös vállalatok megalapítására, szakmai képzési programok beindítására, és ki kell dolgozni egy EU-Líbia megállapodást a Földközi-tengerből kimentett emberek elhelyezéséről.

A megállapodás révén olyan táborokat kell felállítani, amelyekben akár több évet is el lehet tölteni, így a többi között gondoskodni kell megfelelő számú orvosról és a gyógyszerellátásról. A menekülteket befogadó líbiai állomások azonban "nem lehetnek koncentrációs táborok" - mondta az EP elnöke.

Nem Tajani az egyetlen, aki szerint egyezségre kellene jutni Líbiával, ahonnan a Földközi-tengeren érkező menekültek útnak indulnak. Többek között Orbán Viktor is erről beszélt korábban, de számos más nyugat-euróai politikus is emellett érvelt az utóbbi időben. Ugyanakkor a megegyezést hátráltatja, hogy jelenleg nincs kivel tárgyalni Líbiában, ugyanis a Kadhafi eltávolítása után alakult új, az ENSZ által is támogatott kormányt nem fogadja el a teljes lakosság, októberben például puccsal akarták elzavarni őket.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.