Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Büntetés várja a nőket becsmérlő EP-képviselőt

2017.03.02. 16:53
A nők kevesebbet kell, hogy keressenek, mint a férfiak, mert gyengébbek, kisebbek és kevésbé intelligensek, mondta Janusz Korwin-Mikke.

Megbüntethetik a lengyel független, szélsőjobboldali európai parlamenti képviselő Janusz Korwin-Mikkét, amiért a nőket becsmérelte egy csütörtöki felszólalásában.

Azt mondta: „a nők természetesen kevesebbet kell, hogy keressenek, mint a férfiak, mert gyengébbek, kisebbek, kevésbé intelligensek. Kevesebbet kell keresniük, ennyi.”

A spanyol szocialista Iratxe García Pérez rögtön ki is osztotta a botrányairól híres lengyel politikust.

„Ön úgy gondolja, hogy nekem nincs hozzá jogom, hogy itt üljek, mint európai parlamenti képviselő. Tudom, hogy ez fáj magának, hogy nők is képviselhetnek európai polgárokat, akiknek ugyanannyi joguk van, mint önnek. Én épp azért vagyok itt, hogy megvédjem az európai nőket az olyan férfiaktól, mint maga.”

Az Európai Parlament (EP) elnöke, Antonio Tajani vizsgálatot indított az ügyben. Az EP szabályzata megköveteli, hogy a képviselőknek tisztelettel kell viseltetniük egymás iránt, és nem ragadtathatják magukat becsmérlő, rasszista vagy idegengyűlölő megnyilvánulásokra.

Janusz Korwin-Mikke
Janusz Korwin-Mikke
Fotó: Patrick Hertzog / AFP

Korwin-Mikke lehet, hogy megrovást kap, lehet, hogy pénzbüntetést, de akár ideiglenesen el is tanácsolhatják a képviselői munkától.

Legutóbb akkor írtunk a saját magáról elnevezett pártban (KORWIN) politizáló lengyel képviselőről, amikor 2015-ben felpofozta kollégáját, a civil platformos Michał Bonit egy varsói rendezvényen. Akkor a bíróságon találta magát.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.