Ágnes
-3 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Nehezebben vehetnének minket hülyére az oroszok

2017.03.02. 19:29
Az Európai Bizottság előzetesen ellenőrizni fogja, megfelelnek-e az energiaellátási szerződések az EU-s szabályoknak és kérésre segíthet is az adott tagállamnak a tárgyalásban.

Csütörtökön fogadta el az Európai Parlament azt a javaslatot, amelynek értelmében a tagállamoknak értesítenie kell az Európai Bizottságot, ha energiaellátási megállapodásról akarnak tárgyalni egy harmadik országgal. Ez az „energiaunió” első elfogadott jogszabálya.

„A javaslat a tagállamok energiabiztonságát szolgálja. Hatékony mechanizmus született arra, hogy az Európai Bizottság előzetesen ellenőrizze, hogy az olaj- és gázszerződések megfelelnek-e az uniós jognak és az EU érdekeinek” – mondta Zdzisław Krasnodebski jelentéstevő.

A Fidesz legfőbb szövetségesének számító, de erősen oroszellenes lengyel Jog és Igazságosság politikusa szerint a jogszabály hatálya a felülvizsgálatkor kiterjeszthető lesz az áramszerződésekre is. Arra kérte az Európai Bizottságot, hogy legyen következetes és lépjen fel határozottan az Északi Áramlat vezeték ellentmondásos bővítése és a meghosszabbítása, az OPAL ügyében (ezekkel Oroszország Ukrajnát megkerülve tud gázt szállítani az Északi-tenger alatt közvetlenül Németországba).

A javaslatot óriási többséggel, 542 szavazattal 87 ellenében 19 tartózkodás mellett fogadták el. A magyar képviselők közül csak a jobbikos Balczó Zoltán és Morvai Krisztina voksoltak nemmel, a többiek - akik jelen voltak - mind az igen gombot nyomták meg a DK-tól a Fideszig.

Az EP és a tagállamokat képviselő Tanács tavaly decemberben nem hivatalosan megállapodott, hogy a tagállamnak írásban kell előre jeleznie, ha új megállapodást kötne vagy egy régebbit újítana meg, egészítene ki. Most csak utólag kell tájékoztatásni a testületet.

Az új szabályokkal az Európai Bizottság a tagállami értesítésre válaszul segíthet abban, hogy a megkötendő szerződés az uniós jognak is megfeleljen. Ha az adott kormány kéri és írásban beleegyezik, az Európai Bizottság akár megfigyelőként részt is vehet a tárgyalásokon.

Ha a tagállam az aláírt és szentesített megállapodásban figyelmen kívül hagyja az Európai Bizottság véleményét, akkor haladéktalanul meg kell indokolnia írásban.

Magyar hozzászólások

Szanyi Tibor (MSZP): „E kezdeményezéssel hamarosan a magyar kormány sem kötögethet kétes energiaszerződéseket harmadik országokkal. Meg kell végre érteni, hogy az energia is a belső piac részét képezi. Egy erős energiaunió nem ördögtől való, a polgárok érdekét védi egyértelmű céljaival: a  biztonságos, fenntartható és versenyképes árú energiához való hozzáférés biztosításával.”

Jávor Benedek (Párbeszéd): Üdvözlendő az Európai Bizottság hatáskörének kiterjesztése a harmadik országokkal kötött energetikai szerződésekre. Az, hogy a Bizottság harmadik félként részt vehet a tárgyalásokon, növeli az átláthatóságot, erősíti a tagállamok energiamegállapodásainak koherenciáját, és javítja – különösen a kisebb – tagállamok tárgyalási pozícióját. Mindez alapvető jelentőségű az energiaunió megvalósítására.

(Európai Parlament sajtószolgálata)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.