Szabina
2 °C
15 °C

Két adóügyi eljárás indult Le Pen ellen

2017.03.14. 23:09
A Le Monde szerint legalább hatvan százalékkal többet ér a bevallottnál Le Penék kastélya.

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje alábecsülte a vagyonát, ezért két adóügyi eljárás is folyik ellene - értesült kedden a Le Monde című napilap. A lap szerint legalább hatvan százalékkal többet érnek a bevallottnál a szélsőjobboldali Le Pen dinasztia ingatlanjai.

A nép egyszerű gyermeke

Az egyik eljárás a Párizs közeli Saint-Cloud-ban található 11 hálószobás családi kastélyra és a hozzátartozó ötezer négyzetméteres parkra vonatkozik, amelynek egy ingatlancégen keresztül Marine Le Pen 12,5 százalékos tulajdonosa. Ezt a részt apjától, a pártalapító Jean-Marie Le Pentől kapta adományként 2012-ben.

A fennmaradó részt az apa és Marine egyik nővére, Yann birtokolja. Az adóhatóság gyanúja szerint a Le Pen család alábecsülte a kastély értékét, amelyet 2,5 millió euróra (nagyjából 780 millió forintra) tart, pedig az adóhivatal szerint legalább a dupláját éri. Ebben az esetben Marine Le Pen része nem 142 800 eurót (közel 45 millió forintot) ér, ahogy a vagyonbevallásában szerepel, hanem 362 ezer eurót (113 millió forintot).

Le Penék szerint termeszes a ház

Marine Le Pen a Le Monde-nak cáfolta az állításokat, szerinte az adóhivatal téved. „A ház tele van termeszekkel, a parketta töredezett, nem lehet eladni az adóhatóság által megjelölt áron” - mondta a lapnak Frédéric Joachim, Jean-Marie Le Pen ügyvédje.

A Le Monde úgy értesült, hogy „békéltető eljárás van folyamatban egyik oldalról az adóhatóság, másik oldalról Marine Le Pen és apja között”. Francois Wagner, Marine Le Pen ügyvédje elmondta: „egyelőre nyitott a kimenetel, miután nem ismerjük (a békéltető) bizottság álláspontját”. Nem zárta ki, hogy bírósághoz fordulnak, miután nem értenek egyet az adóhivatal követeléseivel.

A Le Monde szerint Marine Le Pen hajlik a megegyezésére, miután szeretné elkerülni, hogy a Nemzeti Front a pártja fiktív uniós parlamenti állásai miatt indult eljárás után egy másik vizsgálatban is érintett legyen a közeledő francia elnökválasztás előtt, ahol a politikus az egyik favorit.

Egy másik ingatlannál is alábbecslésre gyanakodnak

A pártelnököt egy másik ház alábecsülése miatt is vizsgálják. A szintén Párizshoz közeli Rueil-Malmaisonban található birtokot Marine Le Pen 2012-ben közösen vásárolta apjával és annak második feleségével. Ebben az esetben sem ért egyet az értékben a Nemzeti Front elnöke és az adóhatóság.

Marine és Jean-Marie Le Pen európai parlamenti képviselők, ezért vagyonbevallásukat át kellett adniuk a 2013-ban létrejött új hatóságnak, amely mintegy kilencezer közéleti személyiséget világít át. Az ügyben a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség 2016 januárban előzetes vizsgálatot indított Le Penék 2014-es vagyonbevallása alapján, s a Le Monde szerint mindkettőjüket kihallgatták 2016. január 31-én.

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


15%
3999 Ft
3400 Ft
15%
4995 Ft
4246 Ft