Bernadett
-2 °C
4 °C

A pálmaolaj fenntartható termelését kéri az EP

2017.04.03. 20:34
Sok ételben jelen van, a legtöbbet mégis üzemanyagnak importáljuk. Óriási károkat okoz a termelése.

A pálmaolaj olcsó összetevő a bioüzemenyagokhoz, valamint a kozmetikai és élelmiszeriparnak, ezért világszerte egyre több az ültetvény. Ehhez azonban irtják az erdőket és dzsungeleket, számos faj természetes élőhelyét veszélyeztetik. Az Európai Parlament kedden szavaz jelentésről, amelyben arra kéri a Bizottságot, hogy fokozatosan számolja fel a pálmaolaj használatát a bioüzemanyagok előállításához, és vezessen be egy egységes tanúsítási rendszert.

Kateřina Konečná jelentése többek között arra kéri a Bizottságot, hogy sürgesse a pálmaolaj használatának fokozatos felszámolását biodízel-összetevőként legkésőbb 2020-ig. Emellett egy egységes tanúsítási rendszer alkalmazásáig fontolja meg magasabb vámok alkalmazását, amelyek pontosabban tükrözik a környezetre rótt teher valódi költségeit.

A képviselők arra is felszólítják a Bizottságot, hogy a termékeken elhelyezett konkrét jelöléssel tájékoztassa a fogyasztókat arról, hogy az adott termék előállítása nem kapcsolódik erdőirtáshoz.

Tarolják az erdőket miatta

A pálmaolaj iránt kereslet a becslések szerint 2050-re megduplázódik. Termeléséhez Indonéziában, Malajziában és más ázsiai, afrikai, latin-amerikai országokban folyamatosan új ültetvényeket létesítenek, amihez irtják az erdőket és dzsungeleket.

A Föld felszínének hét százalékát borító értékes trópusi ökoszisztémákon egyre nagyobb a nyomás az erdőirtás és a pálmaolaj-ültetvények létesítése miatt. Az esőerdő, mint természetes élőhely felszámolása számos faj túlélését veszélyezteti.

A pálmaolaj ma számos termékben megtalálható, például margarinokban, csipszekben, kozmetikumokban és tisztítószerekben. A 2014-ben Európába importált pálmaolaj majdnem felét a közlekedésben, üzemanyagként használták fel.

Kateřina Konečná témafelelős szerint az EU a világ egyik legnagyobb pálmaolaj-fogyasztója, ugyanakkor igyekszik fontos szerepet játszani a fogyasztás korlátozásában.

(Európai Parlament)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.