Gyárfás
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Káoszt hoz a brexit az EU-ellenes szövetségnek

2017.04.04. 16:02
Beleszakad a brit kilépésbe Nigel Farage európai parlamenti pártcsoportja. Ha szétesnek, az megkavarhatja az erőviszonyokat az Európai Parlamentben.

Komoly gondjai vannak az EU-ellenes és populista pártokból álló Európai Szövetség a Közvetlen Demokráciáért (ADDE) nevű csoportnak az Európai Parlamentben. Főtitkáruk, Yasmine Dehaene lemondott és írt egy panaszlevelet, amelyből a Politico idéz. A politikus felhánytorgatta, hogy már hónapok óta ingyen dolgozik, és az ígéretek ellenére kifizetetlen sürgős számlákat halmoztak fel, egyes szolgáltatók már nem is dolgoznak nekik az elmaradások miatt.

Levonás szabálytalanságok miatt

Az ADDE a többi csoporthoz hasonlóan kap pénzt az EU-tól a működésére. Csakhogy kiderült, hogy félmillió eurót a brit választásokra költöttek, ami szabálytalan. A pénzből jórészt a csoport egyik legnagyobb tagját, a UKIP-et vezető Nigel Farage 2015-ös megválasztására rendeltek tanulmányokat (Farage ennek ellenére se került be a brit parlamentbe). A csoport think-tankjénél is szabálytalanságokra bukkantak.

Recseg-ropog a pártcsoport

Nigel Farage korábban azzal védekezett, hogy kipécézték őket az Európai Parlamentben, de a UKIP-nek az eljárások mellett más gondjai is akadnak. Egyrészt az ADDE másik erős tagja, az olasz Öt Csillag Mozgalom egy nagyon bénán elsült kiugrási kísérlettel próbálta elhagyni a süllyedő hajót. A probléma a britek kilépése az EU-ból: az ADDE pártjainak európai parlamenti frakciója szét fog esni a UKIP nélkül, mert nem lesz annyi képviselőjük, amennyire a szabályok szerint egy csoportnak szüksége lenne, így pénztől, pozícióktól és felszólalási lehetőségektől esnének el. Nem kizárt, hogy frakció más tagjai is előre menekülnek majd, ahogy az ötcsillagosok próbálták. Különösen, ahogy közeleg a 2019. márciusra várt brexit.

A brit kilépés biztosan felkavarja az állóvizet az európai parlamenti EU-ellenes és euroszkeptikus pártok között, ami akár az egyelőre csoport nélkül maradt Jobbiknak is kedvezhet.

A UKIP is szétesőben

A másik, hogy a UKIP nagyon nehezen talál magára a brexit óta, hiszen elveszítették a legfontosabb kampánytémájukat. Ha ez nem lenne elég, a legnagyobb támogatójuk kiállt mögülük, Nigel Farage pedig lemondott az elnökségről, és nem nagyon találják a köré épült párt új arcát. Farage komoly viták után megtalált utódja 18 napig bírta, az újabb elnöki versenynek pedig verekedés lett a vége.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.