A Fidesz EU-s ellenőrző testületbe ültet új tagot

2017.04.13. 07:59
Pelczné Gáll Ildikó az Európai Számvevőszékbe mehet át az Európai Parlamentből. Az első akadályt sikerrel vette.

Támogatta Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő jelölését az Európai Számvevőszék tagságára szerdán az EP költségvetési ellenőrzési bizottsága. A testület tagjai közül tizenhatan támogatták, ketten ellenezték Pelczné Gáll Ildikó jelöltségét, ketten pedig tartózkodtak a titkos szavazáson.

Az Európai Unió független, külső ellenőreként az Európai Számvevőszék gondoskodik az uniós adófizetők érdekeinek védelméről. Ellenőrzi, hogy a források beszedésekor és felhasználásakor nem történt-e szabálytalanság, és segíti a pénzgazdálkodás javítását.

A Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának közleménye szerint az ülésen Pelczné az uniós polgárok alapvető elvárásának nevezte a pénzeszközök optimális felhasználását, és rámutatott, hogy a „számvevőszék jelentéseinek időszerűbbeknek és szókimondóbbnak” kell lenniük. „Bár a valóság összetett és bonyolult, törekedni kell az egyértelmű nyelvezet használatára, hiszen az a cél, hogy meg tudjuk ítélni, mennyiben tekinthető sikernek vagy kudarcnak egy-egy szakpolitika végrehajtása.”

A képviselő kinevezését még az Európai Parlament plenáris ülésének és az uniós tagállami kormányokat képviselő miniszteri Tanácsnak is jóvá kell hagynia. Az EP április 27-én fog szavazni a kérdésről.

Az Európai Számvevőszékbe minden uniós tagország delegál tagot. Megbízatásuk hat évre szól és megújítható. A számvevőszéki tagoknak teljes mértékben függetlenül, az unió általános érdekeit szem előtt tartva kell ellátniuk feladatukat.

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Tippek
  • Hírek