Edit
10 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

„Élethazugság”, hogy Törökország EU-tag lehet

2017.04.18. 06:53
A Fideszt is sorai közt tudó Európai Néppárt frakcióvezetője szerint át kell értékelni az EU és Törökország kapcsolatát.

A Törökországgal kezdett európai uniós csatlakozási tárgyalások leállítását sürgeti a bajor Keresztényszociális Unió (CSU). Manfred Weber, a párt elnökhelyettese, egyben a jobbközép Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetője az elnöki rendszerről tartott törökországi népszavazás után beszélt erről.

A politikus szerint az uniós állam- és kormányfők április végén tartandó találkozóján át kell értékelni az EU és Törökország kapcsolatát. Komolyan meg kell vitatni azt az „élethazugságot”, hogy Törökország az EU tagja lehet. A CSU szerint le kell állítani a csatlakozási tárgyalásokat és le kell venni a napirendről a török uniós tagság ügyét.

A CSU testvérpártja, az Angela Merkel német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről Elmar Brok európai parlamenti képviselő óvatosabban fogalmazott. Nem szabad minden további nélkül megszakítani a csatlakozási folyamatot, de ha Recep Tayyip Erdoğan török államfő beváltja az urnazárás után tett ígéretét, hogy első dolga lesz gondoskodni a halálbüntetés visszaállításáról, akkor valóban le kell állítani a tárgyalásokat.

A halálbüntetést nem csak az Európai Unió, hanem az Európa Tanács is tiltja. Utóbbinak Fehéroroszországot leszámítva minden olyan ország a tagja, amelynek a földrajzi Európában van területe, így Törökország mellett például Oroszország és Azerbajdzsán is.

A török uniós tagság ügyét kezdettől fogva támogató koalíciós társ szociáldemokraták igyekeznek nem összekapcsolni az EU-tagság és az alkotmánymódosító népszavazás kérdését. Martin Schulz pártelnök-kancellár, volt európai parlamenti elnök csupán annyit közölt a szavazás után, hogy a szoros végeredmény jelzi: „Erdoğan nem egyenlő Törökországgal”. Németországnak továbbra is tennie kell azért, hogy érvényesüljenek az emberi jogok és a demokratikus elvek Törökországban.

Törökország idén kerek harminc éve nyújtotta be tagfelvételi kérelmet az EU elődjéhez, de a csatlakozási tárgyalások csak 2005-ben kezdődtek meg és borzasztóan lassan haladnak, a 35 fejezetből eddig egyet sikerült lezárni. Az osztrák kancellár máris arról beszélt, hogy a népszavazással „Törökország tagsági próbálkozásai el lettek temetve”.

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.