Diána
12 °C
27 °C

Az EU se tud Matolcsy bankpánikjáról

2017.04.21. 06:54
Sőt, maga a magyar jegybank se közölt ilyesmit az Európai Bizottsággal. Az MNB elnöke viszont utólag azt állította, valaki külföldi érdekek alapján a magyar pénzügyi stabilitásra tört.

Az Európai Bizottság (EB) nem tapasztalta, hogy külföldi érdekek alapján bárki bankpánikot akart volna kelteni Magyarországon. Ezt Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos közölte Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő kérdésére.

Matolcsy György magyar jegybankelnök idén februárban állt elő a történettel, hogy egy NATO-szövetséges országból bankpánikot akartak kelteni, így megbuktatva a kormányt. Mindezt azután, hogy egy életrajzi könyv szerint Frei Tamás fiktív regényét egy valódi, Magyarország elleni támadás pontos menetrendjének nézte, és a kivonatát Orbán Viktornak is elküldte.

Az Európai Bizottság viszont „nem tapasztalta a magyar pénzügyi stabilitás komoly megingását az említett időszakban”. Még „olyan megbízható helyi források, mint például a Magyar Nemzeti Bank sem számoltak be az idézett esetekről, amelyek veszélyeztették volna a magyar pénzügyi stabilitást” – írta Pierre Moscovici.

Matolcsy György jegybankelnöknek nem sikerült bizonyítani az állításait, amelyek szerint egy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről „kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységet” folytattak 2014 őszén, reagált Ujhelyi István. „Matolcsy György végérvényesen nevetség tárgyává vált, ámokfutásával pedig sajnálatos módon már az egykor nagy súlyú intézmény hitelesség is lerombolta. Orbán Viktor »jobbkeze« tökéletes mintája az illiberális fideszes rezsimnek, ezért mielőbb távoznia kell!”.

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.