Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Kiakadtak a határszigoron a horvátok

2017.04.21. 08:49
Arra gyanakodnak, hogy egy uniós szabályra hivatkozva egy határvitát torolnak meg.

Levélben fordult Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő az Európai Unió (EU) vezetőihez a szigorított határellenőrzések okozta torlódások miatt. Arra kérte őket, hogy sürgősen találjanak megoldást az áruk és a személyek szabad mozgására.

Az államfő Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének és Antonio Tajaninak, az Európai Parlament elnökének címezte levelét.

Diplomáciai izmozásra gyanakodnak

Kolinda Grabar-Kitarovic attól tart, hogy a két hete életbe lépett schengeni határellenőrzési kódex miatt veszélybe kerülhet a horvát turizmus. Kolinda Grabar-Kitarovic szerint hatalmas torlódásokat okozott a horvát-szlovén határon a húsvéti ünnepek alatt az, ahogy Szlovénia az uniós rendeletet alkalmazza. Hozzátette: a magyar határon nem voltak ilyen problémák.

Az államfő szerint Szlovénia nyomást akar gyakorolni Horvátországra a Pirani-öböl körüli határvita miatt. A veszekedés – aminek az a tétje, hogy Szlovénia kijuthat-e saját tengeri szakaszon az Adriára – a horvátok EU-csatlakozásakor is fellángolt. Akkor megállapodtak, hogy döntőbírósággal rendezik le a kérdést.

Most viszont Horvátország egyoldalúan elállt a bírósági megoldástól, miután kiderült, hogy Szlovénia neki kedvező döntésért lobbiztak. Szlovén politikusok korábban úgy nyilatkoztak: Ljubljana különböző intézkedéseket vezethet be Zágráb ellen, és lehetetlenné teheti a turisták Horvátországba jutását.

Hagytak kiskaput a kemény ellenőrzések alól

Április 7-től minden uniós állampolgár papírjait ellenőrizni kell be- és kilépéskor, valamint lefuttatni egy sor adatbázison. A szigorítás nemcsak az unió külső határaira vonatkozik, hanem minden olyan uniós belső határra, ahol a tagállamok még nem állapodtak meg a határellenőrzés megszüntetéséről (ilyen például a szlovén-horvát, magyar-horvát és magyar-román határ).

Horvátország már másnap, április 8-án ideiglenesen felfüggesztette a szigorított határellenőrzést a horvát-szlovén és a horvát-magyar határon, mert a szabályok miatt hatalmas kocsisor torlódott fel a két említett határszakaszon. Erre a szabályok egyébként lehetőséget is adnak. A horvát határőrök jelenleg is csak szúrópróbaszerű, célzott ellenőrzéseket végeznek.

Sajtóértesülések szerint Zágráb diplomáciai úton Ljubljanát és Budapestet is arra kérte, hogy Horvátországhoz hasonlóan ideiglenesen függessze fel a szisztematikus határellenőrzést.

Miro Cerar szlovén kormányfő erre úgy reagált, hogy Szlovéniának be kell tartania az uniós rendeletet, ha továbbra is a schengeni övezetben akar maradni. Ha Horvátország meg akarja változtatni az érvényben lévő schengeni kódexet, a többi európai uniós tagállamot kell erről meggyőznie.

A jogszabályt a tagállamok kérték egyhangúlag az Európai Bizottságtól és mindannyian, köztük Horvátország is megszavazta.

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.