Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A magyar mobilcégek is készülnek a roamingmentességre

2017.04.22. 10:31
A hírközlési hatóság ellenőrizni fogja, tényleg eltörlik-e a szolgáltatók az EU-n belüli mobilhasználat felárait.

Az Európai Parlament április elején szavazta meg a roamingdíjak jövőbeli nagykereskedelmi árairól szóló határozatot. Ezzel az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy az állampolgárok június 15-től a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhassak, küldhessenek SMS-t és internetezhessenek az Európai Unió területén. Az MTI körbekérdezte a szolgáltatókat, hogyan alakítják át a roamingdíjak kivezetése után a csomagjaikat.

A Telenor közölte: a szabályozás bevezetésével felülvizsgálja az EU területén kedvezményes roaming szolgáltatást biztosító csomagjait. 2017. június 15. után csak azon kínálja, amelyek megfelelnek a szabályozásban előírtaknak, illetve az ügyfelek új igényeinek. A cég tájékoztatása szerint az egyszeri és a rendszeres használatú kedvezményes csomagokat is felül kell vizsgálni. A változásokról később ad pontos tájékoztatást a Telenor.

A Vodafone-ra nem lesz nagy hatással  az uniós roamingdíjak kivezetése, mert a Red EU ügyfelek 2015 áprilisától, a többi előfizető pedig 2016 áprilisától válthatott azokra a csomagokra, amelyekben az EU területén roamingdíjak nélkül telefonálhatnak és internetezhetnek mobilon. Arról az MTI nem kapott pontosabb információt, hogyan érinti a roamingdíjak kivezetése a régebbi tarifájú előfizetőket, valamint a nem roamingra specializálódott díjcsomagokat, illetve a kedvezményes roamingolást lehetővé tevő európai napijegyet.

A Magyar Telekom arról nem közölt információt, hogy az uniós intézkedés hogyan hat a díjcsomagok szerkezetére és áraira. Annyit árult el, hogy roamingoláskor a hívásindítás áránál az előfizető saját díjcsomagja szerinti belföldi, más mobi hívás forgalmi díja az irányadó. Ez azt jelenti többek között, hogy a különböző csoporthívási lehetőségek - például családi mobil opció - nem lesznek érvényesek. A Telekom mindezt azzal indokolta, hogy a külföldön tartózkodó fél minden esetben a külföldi partner hálózatát veszi igénybe, azon keresztül épül fel a hívás, nem pedig a Magyar Telekom magyarországi hálózatán belül. A távközlési cég arra is felhívta a figyelmet, hogy a szolgáltatók csupán a méltányos használat erejéig biztosítják a hang-, SMS és adatszolgáltatást belföldi díjszinten, ezt követően a szabályozásban rögzített felárakat alkalmazhatják roamingoláskor.

Az NMHH közölte, hogy az általános szerződési feltételek és a szolgáltatók ajánlatainak követése alapján ellenőrzi majd az új díjak bevezetését a szolgáltatóknál. Az európai uniós rendelet lényege, hogy az előfizetők a hazai feltételeknek megfelelően tudják igénybe venni a mobiltelefonálási szolgáltatásokat az európai utazásaikon. Így az NMHH szerint egyértelmű, hogy az ezzel nem összefüggő csomagokat a szolgáltatóknak meg kell szüntetniük, és a szabályozásnak megfelelő árakat kell alkalmazniuk.

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.