Az Európai Néppárt is kiáll a CEU mellett

2017.04.25. 15:51 Módosítva: 2017.04.25. 15:54
Sabine Verheyen német konzervatív képviselő felszólította a magyar kormányt, hogy tartsa tiszteletben az oktatás és a kutatás szabadságát.

Öt európai parlamenti frakció képviselői tartottak vitát a magyar felsőoktatási törvényről Brüsszelben kedden délután. A rendezvényen Gianni Pittella szociáldemokrata frakcióvezető, a liberális képviselőcsoportot vezető Guy Verhofstadt, Sabine Verheyen néppárti képviselő, Gabi Zimmer, a radikális baloldal frakcióvezetője és Philippe Lamberts, a zöld frakció társelnöke vett részt.

Meghívott vendégként ott ült a Közép-európai Egyetem (CEU) rektora, Michael Ignatieff is, aki nagyjából elismételte azt, amit hétfő este mondott a Brüsszeli Szabadegyetemen: a CEU teljesen független a politikai harcoktól, legyen szíves mindenki hagyni, hogy függetlenül működhessen. Elmondta, hogy a legfőbb vágyuk, hogy Budapesten maradhasson az egyetem.

Sabine Verheyen, a Fidesz frakciójának, az Európai Néppártnak a német konzervatív képviselője kiemelte, hogy az Európai Néppárt is kiáll a nemzetköziség, a tolerancia, a nyitottság értékei mellett, amelyeket a Közép-európai Egyetem megtestesít. Leszögezte, hogy az oktatás és a kutatás szabadságát tiszteletben kell tartani Európában, és vonatkozik a magyar kormányra is.

Gabriele Zimmer, a radikális baloldal frakcióvezetője kijelentette, hogy katasztrofális lenne, ha erővel zárnának be egy egyetemet Európában, hiszen ilyenre a második világháború óta nem volt példa.

Gianni Pittella emlékeztetett rá, hogy Olaszországban a mai nap ünneplik a felszabadulást a fasizmus alól. Ennek kapcsán egy gyújtó hangulatú beszédben arra biztatott, hogy harcolnunk kell a szabadságért, a demokráciáért, a növekedésért, azokért az értékekért, amelyeken Európa alapszik. Figyelmeztetett, hogy a CEU ügye nem elszigetelt eset, más aggasztó fejlemények is történnek Európában, amelyek ezeket az értékeket veszélyeztetik. Egységre van szükségünk, mondta, és egységesek lesznek a szerdai plenáris ülésen is, ahol Orbán Viktor fog felszólalni a kormány intézkedéseinek védelmében.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Tippek
  • Hírek