József, Bánk
-7 °C
0 °C

Megint Magyarország lesz a téma az EP-ben

2017.04.25. 10:28
A képviselők holnap Magyarországgal kezdenek, de a török népszavazásról is vitatkozni fognak.

A magyarországi helyzet lesz az első téma a szerdai plenáris ülésen, így részben az új szabályozást, amely a Közép-európai Egyetem (CEU) bezárásához vezethet.

Törökország, Venezuela, Görögország

Az EP-képviselők emellett Federica Mogherinivel, az EU külügyi főképviselőjével vitáznak a törökországi népszavazás eredményének következményeiről.

A venezuelai helyzetet az április elejei strasbourgi plenáris ülésen vitatta meg a Parlament, a képviselők szerdán ehhez kapcsolódó állásfoglalásukról döntenek.

A magyar kormány egyik mumusát, az EU szociális pillérét szintén szerdán vitatnak meg a képviselők Marianne Thyssen uniós biztossal.

Csütörtökön a görög reformprogramról lesz szó Jeroen Dijsselbloemmel, az eurózóna országaiból álló eurócsoport vezetőjével.

Digitális témák és menedékkérők

A héten az Európai Parlament szakbizottságai is összeülnek. Ezek a testületek vitatják meg előzetesen a jogszabályokat, amelyek a plenáris ülés elé kerülnek.

A kulturális szakbizottság tagjai az audiovizuális médiaszolgáltatásokra vonatkozó irányelvről szavaznak kedden. A szabályok kiterjednek többek között a videómegosztó oldalakra és az online zaklatás elleni fellépésre a kiskorúak védelme érdekében.

A belső piaci szakbizottság a geo-blocking korlátozásáról szavaz, azaz arról, amikor a vállalatok földrajzi helyhez kötik termékeik online megvásárlását. Az EP-képviselők szerint igazságtalan az IP-címre, irányítószámra, vagy a bankkártyát kibocsátó országra alapozva elérhetetlenné tenni bizonyos tartalmakat a felhasználóknak.

Az állampolgári jogi szakbizottság a menedékkérőknek biztosítandó minimum feltételeket meghatározó irányelvről dönt kedden. Az irányelv célja, hogy közelebb hozza a tagállamok szabályait.

(Európai Parlament)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.