Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Új ember felelhet az EU digitális uniójáért

2017.05.17. 10:45
A digitális gazdaság és társadalom legyen Bulgária új uniós biztosának a szakterülete, javasolta az Európai Bizottság vezetője.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a digitális gazdaságért és társadalomért felelős portfóliót szánja az új bolgár uniós biztosjelöltnek. Mariya Gabriel kinevezését még az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk.

A korábbi bolgár uniós biztos, a költségvetésért felelős Krisztalina Georgieva tavaly októberben mondott le a posztjáról, de minden tagállamnak jár egy hely a testületben. Krisztalina Georgieva posztját a német Günther Oettinger vette át, aki akkor a testület digitális gazdaságért és társadalomért felelős tagja volt.

Jean-Claude Juncker kedden meghallgatta a Mariya Gabrielt, és utána megerősítette, hogy a jelölt megfelel a vonatkozó követelményeknek. A területért felelős biztosnak a 2015-ben elfogadott digitális egységes piaci stratégia végrehajtásának felügyelete a feladata. „Elő kell segítenie Európa digitális jövőjének megalapozását: az egész kontinenst behálózó telekommunikációs hálózatok és a határokon átnyúló digitális szolgáltatások kialakítását, valamint az innovatív induló vállalkozások létrejöttét” - írta közleményében a bizottság.

Az Európai Parlament illetékes bizottsága várhatóan a következő hetekben hallgatja meg az új bolgár jelöltet. Még az Európai Unió másik 27 tagállamának jóváhagyását is meg kell kapnia ahhoz, hogy megkezdhesse munkáját.

Mariya Gabriel korábban az Európai Parlament tagja, az Európai Néppárt frakciójának egyik alelnöke volt.

Ugyan az uniós biztosok hivatalosan az Európai Bizottságot és az EU érdekeit képviselik, a tagországok gyakran kulcsfontosságú kapcsolattartókként tartják őket számon, akik bizonyos mértékben a bizottsági vitákon is támogathatják hazájuk kormányának az álláspontját.

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.