Konstantin
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

A szlovák kormányt meglepte, hogy nem büntetnék meg

2017.06.18. 01:47
Már röpködnek az összeesküvés-elméletek, miért nem jutott Magyarország sorsára a kvótaügyben, a miniszterelnök is csak csodálkozik.

A szlovák kormány soha nem kötött semmilyen titkos megállapodást arról, hogy beleegyezne a kötelező migránskvótákba - idézte a Sita szlovák hírügynökség pénteken Robert Ficót. A miniszterelnök maga is meglepődött azon, hogy az Európai Bizottság csak három ország ellen indított kötelezettségszegési eljárást az ügyben.

A szlovák kormányfő a kijelentésével a parlamenti ellenzék kérdéseire és találgatásaira reagált. Ezek szerint a többi visegrádi országgal szemben Szlovákia ellen azért nem indított kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság, mert Robert Fico valamiféle titkos megegyezést kötött velük a szétosztásra szánt menedékkérők befogadásáról később, akár más rendszer alapján.

Még csütörtökön, a parlamenti kérdések órájában kérdezték erről Robert Ficót. Hiába cáfolt, másnap Richard Sulík, a legnagyobb ellenzéki párt, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke és európai parlamenti képviselője állított hasonlót. A képviselő – aki a hivatalos szlovák állásponthoz hasonlóan elutasítja a kötelező kvótákat és ellenzi a migránsok bármiféle letelepítését – azt mondta: megvan a konkrét oka annak, hogy miért nem indult kötelezettségszegési eljárás Szlovákia ellen.

„Robert Fico behúzta a fülét, és megígérte, hogy már engedelmeskedni fog.”

Az SaS elnöke szerint a szlovák kormányfő állítólagos pálfordulásának két oka van. Az egyik, hogy tart attól, hogy megvonnák az országtól az uniós alapok pénzeit, a másik pedig, hogy erőnek erejével az EU „első ligájába”, vagyis a többsebességű Európa magjába akar tartozni.

Robert Fico határozottan cáfolta a hasonló értelmű felvetéseket.

„A kormány soha nem kötött semmilyen hasonló titkos alkut, ez teljesen ellentétes lenne a politikánkkal”

– hangsúlyozta a miniszterelnök. Leszögezte: kormánya értelmetlennek és megvalósíthatatlannak tartja a kvótákat, ez így volt a múltban, így van jelenleg is, és a jövőben sem fog változni.

„Magam is meglepődtem, hogy a Bizottság három országot választott” – mondta Robert Fico. Hozzátette: a jövő héten találkozni fognak a visegrádi négyek vezetői, s ott ez a kérdés is terítékre kerül majd.

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.