Dániel, Daniella
17 °C
30 °C

Uniós díjat kapott Széll Tamás

2017.09.16. 16:54
Budapesten vehette át az Európai Parlament elismerését.

Európai Polgár Díjjal tüntették ki Széll Tamást; az idei Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjének negyedik helyén végző séf pénteken Budapesten vehette át az Európai Parlament által alapított elismerést.

Mi ez a díj?

Az Európai Parlament 2008-ban alapított elismerését olyan kivételes teljesítményt nyújtó embereknek és szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az EU értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki. A díjra EP-képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az EP elnökeénekvezetésével ülésező brüsszeli zsűri dönt a díjazottakról.

A díjazottak a saját országukban rendezett ünnepségen kitüntetést, valamint meghívást kapnak az októberi brüsszeli díjátadóra is.

Lévai Anikó, a Magyar Konyha magazin szerkesztőbizottságának elnöke és Orbán Viktor felesége laudációjában Széll Tamást Magyarország első számú séfjének nevezte. Hozzátette: ő az első Magyarországon, aki a szakácsok közül sztár lett, de jól is viseli ezt a sztárságot. Bár határozott, néha öntörvényű személyiség, egy kedves mosolya mindig akad. „Ma már sok jó séfünk van Magyarországon, de a jók közül is a legjobb Széll Tamás”. A titka talán a természetesség, és hogy nem misztifikálja túl egyébként hallatlan tudását és kreativitását, mondta Lévai Anikó.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke felidézte, hogy Széll Tamás 14 évesen jelent meg a Kempinski konyháján, ahová csak a legnagyobb tehetségek jutottak be. Széll Tamás mára alkotó, meghatározó részese annak, amit magyar gasztroforradalomnak neveznek, ennek pedig az a lényege, hogy visszahozzák az étkezés kultúráját, legyen a magyar konyha ismét a magyar kultúra része. A második magyar Michelin-csillag elnyerésében Széll Tamásnak is komoly szerepe volt, és a világ legrangosabb szakácsversenyén, a Bocuse d'Oron első nekifutásra döntős lett, majd legutóbb Európa-bajnok és a világdöntő negyedik helyezettjévé, különdíjasává vált - idézte fel Hamvas Zoltán.

Az Európai Polgár Díjat a felterjesztő, Schöpflin György EP-képviselő adta át Széll Tamásnak, miután hangsúlyozta: a díjazott is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar konyha ma már ott van a világ gasztronómiai térképén.

Széll Tamás a díj átvétele után elmondta, egyszer sem jutott eszébe, hogy azt, amit csinál, az elismerésért csinálná. A séfekben ugyanakkor lakozik egy egészséges becsvágy, így a visszacsatolás mindig fontos nekik - mondott köszönetet a díjért.

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.