Auguszta
-7 °C
0 °C

Mi legyen a menedékkérő-kvótákkal?

2017.09.28. 15:22

Ma tárgyalja az Európai Parlament bel- és igazságügyi szakbizottsága a nagyszámú menekültkérő áttelepítését Olaszország, Görögország és harmadik országok területéről az Európai Unió más tagállamaiba.

Bár a 160 ezer menekültkérő más tagállamok területére történő áttelepítésére még 2015 szeptemberében a két „vészhelyezeti határozatban” meghatározott határidő már lejárt, ez idáig alig több mint 29 ezer menekültet telepítettek át Olasz- és Görögország területéről a tagállamok. Az EU ezen kívül az ENSZ együttműködésével, vállalta további 20 ezer menekült betelepítését harmadik országokból is (Libanon, Jordánia, Törökország); több mint 17 ezer embert telepítettek át Európába e vállalás szerint.

Az Európai Bizottság szerdán hangsúlyozta, hogy a szeptember 26-a előtt érkezett jogosult személyeket Olaszország és Görögország területéről más tagállamokba át kell helyezni, és

felszólította a tagállamokat, hogy a határidő lejártán túl is mutassanak szolidaritást a rászorulókkal szemben.

A Bizottság javaslata szerint további 500 millió eurót kell fordítani további 50 ezer menekültkérő áthelyezésére annak érdekében, hogy az EU megakadályozza a menekültek utazását-utaztatását az életük veszélyeztetésével, valamint az embercsempészek tevékenységét.

Csütörtöki tanácskozásán az EP belügyi szakbizottságban dolgozó európai parlamenti képviselők felmérik a 2016 márciusában Törökországgal kötött megállapodás eredményeit is.

Az Európai Bíróság Magyarországgal és Szlovákiával kapcsolatban hozott döntését is megvizsgálják az EP jogi osztályának véleményével.

(Európai Parlament)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.