Nemzetközi segítséget kérnek a kárpátaljai magyarok

2017.10.04. 00:17

Levélben fordult kedden a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tizenhárom európai és nemzetközi szervezethez, köztük az Európa Tanácshoz, az Európai Parlamenthez és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához az ukrán oktatási törvény ügyében. A dokumentumban támogatást kértek a kárpátaljai magyarok anyanyelvű oktatáshoz fűződő jogainak visszaállításához.

A KMKSZ amiatt aggódik, hogy a napokban hatályba lépett oktatási törvény veszélybe sodorta Ukrajna nyelvi sokszínűségét. A jogszabály több támogatásra érdemes irányelvet is tartalmaz, de a magyar szervezet rendkívül aggályosnak nevezi a törvény 7. cikkét, amely ellehetetleníti az ukrajnai nemzetiségek anyanyelvű oktatási rendszerét azáltal, hogy csak az óvodában és az önkormányzati fenntartású iskolák alsó tagozatának (1-4. osztály) külön csoportjaiban engedélyezi - az ukrán mellett - a nemzetiségek nyelvén történő oktatást.

A levelben a KMKSZ arra kéri a szóban forgó szervezetek vezetőit, hogy járjanak közbe Kijevnél Ukrajna nyelvi sokszínűségének megőrzése érdekében, és szorgalmazzák a Legfelsőbb Tanácsnál az oktatási törvény 7. cikkének felülvizsgálatát a kárpátaljai magyarok anyanyelvű oktatásra vonatkozó jogainak visszaállítása érdekében. A magyar szervezet egyúttal rámutat, hogy Ukrajna 1990-es függetlenné válása óta nem sikerült megoldani az államnyelv megfelelő szintű oktatását az ország nemzetiségi iskoláiban. A kérdést elsősorban ennek a problémának az orvoslásával kellene megoldani - javasolta levelében a KMKSZ.

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Hírek