Tekla
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Kiszűrhetővé válnak az útlevelekkel csaló terroristák

2017.10.26. 08:52

Új ki- és beléptetési rendszert vezetne be a schengeni térség külső határain, hogy növelje az EU a biztonságát és megelőzze a bűncselekményeket, csalásokat. Az új szabályozás a schengeni térségbe belépő és azt elhagyó, vízumköteles, illetve vízum nélkül utazó, nem uniós polgárok adatait regisztrálja.

Többé nem pecsételnek az útlevelekbe. Egy elektronikus rendszer veszi át a hagyományos ellenőrzés helyét, amely elsősorban arcfelismerő rendszerrel és négy ujjlenyomattal, valamint alfanumerikus adatokkal dolgozik. Ez nemcsak meggyorsítja a határátkelést, de azt is megelőzi, hogy valaki csaljon az úti okmányokkal, illetve a megengedett időnél tovább maradjon az EU területén.

Az új regisztrációs rendszerben összegyűjtött adatokat a külső határátkelőhelyeken dolgozók az illegális belépés és túltartózkodás visszaszorítására használhatják. Az információkhoz hozzáférnek a nemzeti határőrizettel és vízumkiadással foglalkozó szervek és az uniós rendőri ügynökség, az Europol is.

„A hatóságok és az állami biztonsági szolgálatok hozzáférhetnek ezekhez az adatokhoz, és – más információkkal összevetve őket – gyorsan riasztások adhatók ki. Így könnyebb lesz megakadályozni az olyan eseményeket, mint a berlini karácsonyi vásáron történt támadás, ahol a támadó terroristáról csak utólag tudtuk meg, hogy 15 különböző személyazonosságot használt” - mondta Agustín Díaz De Mera García Consuegra spanyol néppárti jelentéstevő.

A rendszerben a schengeni tagok vesznek részt, de Bulgária és Románia is csatlakozott hozzá.

Az új be- és kiléptetési rendszer az Európai Bizottság határokellenőrzést erősítő csomagjának a része, amit tavaly áprilisban mutatott be. A költségeket 480 millió euróra becsülik.

Az Európai Parlament a megszavazott jogszabályt már leegyeztette a tagállamokkal, várhatóan 2020-ra lép életbe.

Na de ki hajtja a vizet a malmász embercsempészeknek?

Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangoztatta, hogy a jelenlegi és a most kidolgozás alatt levő menekültügyi rendszer az embercsempészek malmára hajtja a vizet. Véleménye szerint olyan hatékony rendszert kell kidolgozni, amely még az unió határain kívül teszi lehetővé az illegális gazdasági bevándorlók szétválasztását a valóban menekültstátuszra jogosultaktól. Csak így számolható fel a migrációs válságból egyre többet profitáló embercsempészek üzleti modellje és növekvő befolyása - tette hozzá a képviselő.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy az embercsempészetet nem lehet megállítani sem még elrettentőbb határvédelemmel, sem a menekülteket segítő civil szervezetek indokolatlan megvádolásával. „Azt kellene végre megérteni, hogy pusztán a határok lezárásával, a minél szigorúbb ellenőrzéssel nem fogjuk tudni megoldani a jelenlegi helyzetet” – fogalmazott. Minden késedelem, minden halogatás az embercsempészek malmára hajtja a vizet. Senki nem bújhat ki a közös felelősség alól következmények nélkül - tette hozzá a képviselő.

(Európai Parlament, MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.