Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Az EU előnyeit dícsérte a cseh választás euroszkeptikus győztese

2017.11.02. 13:20
Andrej Babiš nincs oda az EU-ért, de a pártcsaládja európai parlamenti, unióbarát vezetője mellett állva mindjárt tudott szépeket is mondani róla.

Nincs semmilyen ok arra, hogy Csehország az érdekei érvényesítéséért ne legyen aktívabb az Európai Unióban - nyilatkozta szerdán a kormányalakítással megbízott Andrej Babiš. A cseh képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalom elnöke Prágában beszélt erről, miután tárgyalt Guy Verhofstadttal, az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) vezetőjével.

Miközben Andrej Babiš euroszkeptikus, populista álláspontot képvisel, hivatalosan a liberálisokhoz tartozik, akiknek az EP-vezetője, Guy Verhofstadt erősen EU-párti.

A cseh politikus, aki korábbi nyilatkozataiban gyakran nagyon kritikusan nyilatkozott az Európai Unióról, ezúttal az európai integráció előnyeit dicsérte. „Ez a projekt nagyon jó, elsősorban azért, mert béke van. A meglévő problémákat azonban már hosszabb ideje nem orvosolják.”

„Ha sikerül létrehoznom az új cseh kormányt és bizalmat kapok a parlamentben, vagy megtűrnek, számunkra nagyon fontosnak tartom, hogy aktívabbak legyünk Európában” – mondta Andrej Babiš, akit uniós pénzek körüli csalással gyanúsítanak, és egyetlen cseh párt se hajlandó vele koalícióra lépni.

„Rendkívül fontos, hogy az új cseh kormány Európa párti legyen” - közölte Guy Verhofstadt.

Mindketten úgy vélték, hogy Európa jövője szempontjából a legfontosabb dolog az Európai Unió reformja. Egyetértettek abban, hogy a vitában az EU jövőbeni arculatáról Csehországnak ugyanolyan joga van részt venni, mint az EU nagy tagállamainak. „Ez nem lehet csak Franciaország vagy Németország ügye. Az összes többi országnak fontos szerepet kell játszania” - szögezte le az EP liberális frakciójának vezetője.

Guy Verhofstadt kifejtette: a liberálisok szerint az EU reformjának magában kell foglalnia a tagállamok védelmi együttműködését, a migrációhoz való új hozzáállást vagy az euróövezet változásait.

Andrej Babis szerint a hangsúlyt a biztonság megerősítésére kellene helyezni. Megjegyezte: jó lenne, ha az európai rendőri hivatal igazgatóját Csehország adná. „A közeljövőben az Europol új igazgatójáról kell döntést hozni, miért ne harcolhatnánk mi is ezért a pozícióért.”

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.