Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Díjat kapott a távoli nyelvrokonainkról szóló film

2017.11.14. 13:16

A svéd-dán-norvég koprodukcióban készült „Számi vér” nyerte a 11. Lux-filmdíjat, jelentette be Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke kedden Strasbourgban.

„A Lux-díj a kulturális és nyelvi sokszínűségünket, kreativitásunkat is magában foglaló európai filmkészítés előretolt bástyája” - mondta az EP elnöke, aki mindhárom döntős film stábjának gratulált.

„A „hetedik művészet” itt, Európában született. A mozi a kultúra, a párbeszéd és közös értékeink hajtóereje. Az európai kulturális örökség nem csupán irodalomból és képzőművészetből áll, benne foglaltatnak azok a történetek, amelyeket a filmvásznon látunk. Ez életünk szövete” – tette hozzá Antonio Tajani.

Az Amanda Kernell által rendezett Számi vér egy lány történetét meséli el, aki egy új élet nyomában otthagyja faluját, de a rasszizmus falába ütközik.

A számik (ismertebb, de mára megalázónak tartott nevükön lappok) elszórtan élnek a Skandináv-félsziget északi részén, a magyarok távoli nyelvrokonai.

(Európai Parlament)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.