Mátyás
-6 °C
1 °C

Fellép az EU az online csalások ellen

2017.11.14. 13:35

Erősebb védelmet és a csalások hatékonyabb felgöngyölítését biztosító jogszabályt fogadott el kedden az Európai Parlament.

A modernizált fogyasztóvédelmi együttműködéssel a jövőben a nemzeti hatóságok szorosabb együttműködésben és több eszközzel vehetik fel a harcot a szabályok internetes megszegése ellen. Az új szabályok azokat a joghézagokat tüntetik el, amik részben az országonként különböző jogalkalmazásból adódnak.

A nyomozáskor a hatóságok ezentúl

  • információt kérhetnek a webdoldalakat regisztráló cégtől, illetve bankoktól,
  • titkos tesztvásárlást végezhetnek,
  • büntetést róhatnak ki, rendelkezhetnek arról, hogy egy bizonyos oldalra figyelmeztetés kerüljön ki és el is távolíttathatnak bizonyos törvénysértő tartalmakat,
  •  valamint kártérítési kötelezettségvállalásra kötelezhetik a kereskedőket és kártérítési felvilágosítást adhatnak a fogyasztóknak.

Ha a jogsértő magatartás a tagállamok és a EU lakosságának kétharmadát érinti, a válaszlépéseket az Európai Bizottság irányítja.

Az EP szerint az általuk is elfogadott változtatásokkal a fogyasztóvédelmi civil szervezetek nagyobb szerepet kapnak a jogsértések jelzésében.

A jogszabályt nagy többséggel szavazták meg a képviselők, de még a tagállami minisztereknek is rá kell bólintania.

„Az új jogszabály erősíti az együttműködést a fogyasztóvédelem szereplői között, így hatékonyabb lesz a szabályok ellenőrzése és a nemzetközi ügyek felgöngyölítése. A nemzeti hatóságok, az Európai Bizottság és a civil szervezetek együtt eredményesebben tudnak a csalók ellen a vásárlók védelmében fellépni” - mondta Olga Sehnalová cseh szocialista témafelelős.

A jogszabály az olyasmiknek vetne véget, mint például

  • a több országban rövid ideig hirdetett repülőjegyakciók, ahol aztán végül törlik a „diszkont” jegyeket,
  • az egy euróért árult telefonok, ahol az ember közben előfizetővé válik hosszú távra
  • az online kereskedők, akik nem olyan bútort szállítanak, mint ami a képeken van és rendszeresen átteszik a székhelyüket egy másik országba
  • vagy az autóbérlés, ami drágább a külföldieknek.

(Európai Parlament)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.