Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megvan az EP-választás időpontja is

2018.01.12. 11:18

Az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő, úgynevezett elnökök értekezlete azt javasolja, hogy az Európai Parlament tagjainak következő választását 2019. május 23. és 26. között tartsák - közölte Jaume Duch, az Európai Parlament szóvivője pénteken.

A dátumok véglegesítéséhez a tagállamok kormányaiból álló Tanács beleegyezése is szükséges. De nagyon valószínű, hogy a Tanács jóváhagyja ezt.

Nálunk május 26. lenne a befutó

Az európai polgárok ötévente határoznak arról, ki képviselje őket az Európai Parlamentben, az EU egyetlen közvetlenül választott intézményében, írja az MTI. A választást a Tanács hozzájárulásával kijelölt időpontok között bonyolítják le az Európai Unió tagállamaiban, az egyes országok azonban szabadon dönthettek arról, hogy ezen belül melyik napon.

Valószínűtlen a baloldali összefogás

Az EP tagjainak választásán csak az a magyar állampolgár vehet részt, akinek Magyarországon lakóhelye van. Akiknek azonban közülük uniós tagállamban van a állandó lakhelyük, az ottani EP-listákra voksolhatnak. A bejutási küszöb a magyar EP-választáson öt százalék, és nincsenek egyéni választókerületek, ezért legutóbb a baloldali pártok teljesen külön indultak rajta.

Az EP magyar képviselőinek megválasztásának időpontját a meghatározott időkereten belül a köztársasági elnök írja ki. Mivel a törvény szerint Magyarországon csak vasárnap lehet választást tartani, így az elnökök értekezletének javaslata alapján jövő év május 26-án lenne a magyarországi választás 2019-ben.

Nem szabad összekeverni, csütörtökön a magyar parlamenti választás időpontját tudtuk meg, Áder János köztársasági elnök az idén április 8-ára tűzte ki az időpontot.

Mi lesz a brit helyekkel?

A tagállamok többségében egyébként is hétvégente tartják. A legutóbbi választáson volt rá kísérlet, hogy két napra szűkítsék ezt le, de némelyik ország ezt ellenezte, például a briteknél hagyományosan csütörtökön választanak. Ők addigra már elvileg elhagyják az EU-t, vagyis el kell dönteni, mi legyen a képviselői helyeikkel.

Megint mehet a vita a csúcsjelöltekről

Az EP tagjait 1979 óta választják közvetlenül. A 2014-es EP-választás előtt az európai pártok először jelentették be úgynevezett csúcsjelöltjeiket, vagyis, hogy a legtöbb mandátumot szerző párt indíthasson jelöltet, hogy ki legyen az ugyanabban az évben, ősszel hivatalba Európai Bizottság következő elnöke.

A bizottság elnökét az uniós alapszerződés értelmében az EP választja meg, de a testület egészét az EP jóváhagyását követően az állam- illetve kormányfőkből álló Európai Tanács nevezi ki. A tagállamok 2014-ben csak morgolódva bólintottak rá a csúcsjelölti rendszerre, de a brit miniszterelnök mellett csak a magyar nem volt hajlandó megszavazni a legnagyobb frakció jelöltjét, Jean-Claude Junckert, aki Orbán Viktor saját pártcsaládjához, az Európai Néppárthoz tartozik.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.