Sára, Márió
-6 °C
2 °C

2018 az áttörés éve lehet az elfáradt bővítéspolitikában

2018.01.17. 21:58 Módosítva: 2018-01-17 21:58:46
A bolgár elnökséggel felgyorsulhat a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozása.

„Elégedettségre ad okot, hogy a bolgár elnökség programjának egyik prioritása a nyugat-balkáni régió európai perspektívája, ezért úgy gondolom, hogy a 2018-as év újjáéledést jelenthet az elfáradt bővítéspolitikában” – emelte ki Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő a bolgár elnökség programjának szerdai plenáris vitája kapcsán.

 „Magyarország elkötelezett támogatója az EU nyugat-balkáni bővítésének. Bízom abban, hogy a bolgár elnökség, mint a régió egyik országa, új energiát visz a bővítéspolitikába, és ebben számíthat a magyar kormány és az Európai Parlament magyar néppárti delegációjának támogatására. A geostratégiai jelentőség miatt több globális hatalmi központ is igyekszik befolyást szerezni a térségben, ezért az EU nem engedheti meg, hogy elveszítse vezető szerepét. Következetes politikai üzenetekre és kézzelfogható eredményekre van szükség. Ezek megléte nemcsak a tagjelölt országok felelőssége, hanem az Európai Unióé is” – hangsúlyozta Deli írásbeli hozzászólásában. 

A néppárti politikus arra kérte a Tanács elnökségét, hogy gyorsítsa fel a csatlakozási fejezetek megnyitását Szerbia vonatkozásában, „mivel a jelenlegi tempó mellett nehezen tartható a Juncker bizottsági elnök által megállapított 2025-ös csatlakozási határidő”.     

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.