Elfogadta az EP szakbizottsága az európai Méz-jelentést

2018.01.23. 19:13

Erdős Norbert a Fidesz EP-képviselője kedden közölte, hogy az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága elfogadta az úgynevezett Méz-jelentést, ami véleménye szerint az európai méz, a méhészek és a méhek, valamint a fogyasztók védelmében tanúsított európai egységet mutatja – írja az MTI.

A képviselő közleményében elmondta, hogy a Méz-jelentés közel ötszáz módosító indítványának több mint négyötödét sikerült kompromisszumos szövegben rögzíteni, de Erdős kiemelte, a jelentés elfogadását követően továbbra is szükséges a mézhamisítás, a növényvédő szerek túlzott és nem megfelelő használata, valamint a méhészek támogatásainak csökkentése elleni hatékony fellépés.

A képviselő korábban már kifejtette, a Méz-jelentést azért kezdeményezték, mert az EU-nak nemcsak, hogy fel kell vennie a versenyt a kontinensen kívülről, például Kínából behozott mézekkel, hanem meg is kell védenie azokkal szemben, a kínai méz mintegy 20 százaléka ugyanis bizonyítottan hamisított.

Véleménye szerint ez nemcsak a fogyasztók súlyos megtévesztéséhez és az uniós élelmiszerbiztonsági előírások semmibe vételéhez vezet, hanem hosszú távon az EU-ban előállított méz visszaszorulását eredményezheti a belső piacon. Elmondása szerint sokan visszaélnek egyebek mellett a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 2011-es rendelet nem kellően szigorú előírásaival, az "EU-s és EU-n kívüli mézek keveréke" címke alkalmazásával.

A jelentésben kezdeményezett szabályozás szerint a csomagolás címkéjén azt kellene feltüntetni, hogy

  • a végtermékben felhasznált EU-n kívüli méz melyik harmadik országból származik,
  • továbbá azt, hogy a kiszerelt termékben ez a tétel pontosan hány százalékos arányban van jelen.

Egyebek mellett szeretnék betiltatni a gyantaszűrés alkalmazását is, amely lehetővé teszi a mézet szennyező különböző szermaradványok, például antibiotikumok vagy a cukorszirup, eltüntetését.

Az Európai Parlament plenáris ülése február 28-án tart nyilvános vitát a jelentésről, majd ezt követően március 1-én szavaz arról.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Személyi kölcsön