Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szétosztották a britek székeit az Európai Parlamentben

2018.01.23. 13:15
Magyarország nem kap belőlük. Az EP páneurópai listát javasol a nemzeti listák mellé a jövőbeli választásokra.

2019 után negyvenhat képviselővel kevesebben üljenek az Európai Parlamentben (EP), ezt javasolta kedden az EP alkotmányos ügyekért felelős szakbizottsága. A tervek szerint a jövőre esedékes parlamenti választást már Nagy-Britannia nélkül tartják meg. A felszabaduló 73 képviselői helyből negyvenhatot félretesznek, 27 széket pedig szétosztanák a bentmaradó országok között.

Az a 14 ország kapna plusz helyeket, amelyek kissé alul vannak reprezentálva az Európai Parlamentben a lakosságukhoz képest. A legtöbb helyet Franciaország és Spanyolország kapná. Magyarország kimarad ebből a szórásból.

A negyvenhat felszabaduló helyet tartalékba raknák. Ezekből lehet újonnan csatlakozó országoknak mandátumokat osztani, illetve ezekből lehetne egy összeurópai listát fölállítani a jövőbeli választásokra. Annyi képviselő juthatna be erről a listáról a parlamentbe, ahány tagországa van az EU-nak.

Az összeurópai lista régi vágya az európai föderalistáknak, egy olyan eszköz, amivel a nemzeti politika fölé lehetne emelni az EP-választást. Európa-szerte ismert jelöltek kerülhetnének rá, akik közül Írországtól Ciprusig lehetne szavazni. Az Európai Parlament egészében nincs róla egyetértés, hogy egy ilyen listát valóban ki kellene próbálni már a következő évben. A legnagyobb frakció, a Fidesz-KDNP-t is a sorai között tudó Európai Néppárt például ellenzi ezt az ötletet. A páneurópai lista bevezetéséhez változtatni kellene az EP-választást szabályozó törvényen, ez pedig csak a nemzeti kormányok teljes egyetértésével lehetséges.

A döntést az EP összetételéről a Donald Tusk által vezetett Európai Tanácsban is meg fogják vitatni, mielőtt végleges formába öntik, ezért a képviselői helyek elosztása és az összeurópai lista egyelőre csak javaslat.

A képviselők a keddi döntésnél hangsúlyozták, hogy a változás csak akkor lép életbe, ha Nagy-Britannia valóban kilép az Európai Unióból. A remény hal meg utoljára.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.