Jenő
-2 °C
6 °C

Lenácizta az ellenzéki politikust, kirúgták

2018.02.07. 13:42 Módosítva: 2018-02-07 15:16:19
Ryszard Czarnecki lengyel képviselőnek az EP-alelnöki székébe került a beszólás.

Ryszard Czarnecki, a lengyel kormánypárti európai parlamenti (EP) képviselő egy január 4-i blogbejegyzésben sértegetett egy másik lengyel EP-képviselőt, a polgári platformos Róża Thunt. „Szmalcowniknak” nevezte, ezt a szót használják a lengyelek a második világháború alatt a németekkel együttműködő, náci kollaboránsokra. Czarnecki az Európai Parlament 14 alelnökének az egyike.

Hat nappal később az EP négy frakcióvezetője panaszt nyújtott be ellene az Európai Parlament elnökénél. „Ezek a megjegyzések túlmennek a felelős politikai vita határán, személyes és intézményi szinten is” – írták

Január 12-én Róża Thun frakciójának, az Európai Néppártnak a szóvivője azt nyilatkozta az EUobservernek, hogy „európai parlamenti képviselők, akik vezető tisztséget töltenek be az intézményben, nem engedhetik meg maguknak, hogy úgy politizáljanak, hogy inzultálják a kollégáikat”.

A parlament vezetősége azt javasolta, hogy váltsák le Czarneckit az alelnöki pozíciójából. Szerdán döntött az ügyről a parlament plénuma, és 447 igen szavazattal 196 ellenében elfogadták a javaslatot. 

A Parlamentnek most új alelnököt kell választania. Czarnecki EP képviselő marad, de mivel nem lesz alelnök, nem lesz tagja az elnökségnek, nem képviselheti az elnök helyett az EP-t és nem vezethet üléseket.

A parlament vezetőségének javaslata nem Lengyelország vagy Czarnecki frakciója, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport ellen irányul, szögezte le közleményben az Európai Parlament. A frakciót felkérik, hogy állítson új jelöltet az alelnöki posztra.

Teljes nevén Róża Gräfin von Thun und Hohenstein 1954-ben született Krakkóban, bajosan lehetett bármi köze a nácikhoz. Czarneckinek az lehetett a gondja, hogy Róża Thun férje az osztrák arisztokrata származású Franz Graf von Thun und Hohenstein, és német hangzású neve van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.