Szilárda
-4 °C
3 °C

EP: A brexit utáni átmeneti időszakban se járjanak rosszul az EU-állampolgárok

2018.02.19. 20:40

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszakban sem alkalmazhat a mostanitól eltérő letelepedési szabályokat az akkor érkező EU-állampolgárokkal szemben, mondta az Európai Parlament (EP) brexitügyi referense, Guy Verhofstadt.

Verhofstadt szerint az Európai Uniónak elfogadhatatlan lenne egy olyan megoldás, amely szerint az átmeneti időszakban változatlan szabályozás maradna érvényben a pénzügyi szolgáltatásokra, az áruforgalomra és a kapcsolatok minden egyéb elemére, „csak éppen a külföldi EU-állampolgárok járnának rosszabbul".

A brit kormány azért szeretne megállapodásra jutni a brexit utáni átmeneti időszakról az EU-val, mert véleménye szerint a brit EU-tagság megszűnésének jövő márciusra várható időpontjában még sem az Egyesült Királyság, sem az Európai Unió, sem az EU-tagállamok nem lesznek abban a helyzetben, hogy zökkenőmentesen meghonosíthassák az új kapcsolatok feltételrendszerének számos elemét.

Az átmeneti időszakban London szándékai szerint Nagy-Britannia és az Európai Unió a jelenlegi szabályrendszer alapján férne hozzá egymás piacaihoz. Azoknak az EU-állampolgároknak az esetében azonban, akik az átmeneti időszakban érkeznek Nagy-Britanniába, a letelepedés engedélyezése már nem lenne annyira automatikus, mint most, például regisztrációs kötelezettségük lenne.

A brit EU-tagság megszűnése utáni kétoldalú kapcsolatokról az EP liberális frakciójának (ALDE) vezetője kijelentette: az Európai Unió a London által szorgalmazott szabadkereskedelmi megállapodásnál szélesebb körű viszonyrendszert akar fenntartani Nagy-Britanniával.

Verhofstadt szerint az Európai Parlament például társulási szerződést szeretne, és elképzelése szerint ennek részét képezné a szabadkereskedelmi egyezmény. Guy Verhofstadt szerint az EP azt is szeretné, ha Nagy-Britannia tagja maradna az Európai Unió egységes belső piacának, az EU vámuniójának és az Európai Gazdasági Térségnek.

A brit kormány brexitstratégiájának azonban éppen az az egyik sarkalatos eleme, hogy Nagy-Britannia nemcsak az Európai Unióból, hanem az EU egységes belső piacáról és a vámunióból is kivonul. A brit kormány ugyanakkor átfogó, a pénzügyi szolgáltatásokra is kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val, írja az MTI.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.