Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szájer József: Hét az egy ellen-harcot vívtunk a kormányzás folytatásáért

2018.04.10. 21:42 Módosítva: 2018-04-10 23:54:33

Szájer József fideszes EP-képviselő kedden egy hosszú emailben számolt be az országgyűlési választásokról az európai parlamenti frakciótársainak és az Európai Néppárt elnökének. A győzelmet megköszönte a néppárti kollégáinak, és háláját fejezte ki a frakcióvezetőnek, Manfred Webernek, amiért személyesen is támogatta a Fidesz kampányát Budapesten.

„A listás szavazatok 49 százalékát szereztük meg, ami azt jelenti, hogy arányaiban a legsikeresebb párt vagyunk az Európai Néppárt tagjai között” – írja, miután röviden ismertette a mandátumszámokat és az ellenzék teljesítményét. Kiemeli, hogy a magyar európai parlamenti küldöttség vezetője, Gyürk András volt a kampányfőnök, amire különösen büszkék a delegációban.

Elsöprő médiaerővel szemben kellett kampányolnia a Fidesznek

„Nagyon nehéz, hosszú küzdelem volt. A magyarországi politika sosem volt egy délutáni teázás. Nagyon keményen meg kellett dolgoznunk minden egyes szavazatért” – folytatja, aztán egy olyan leírásba kezd, amin azóta is gondolkodunk, hogy hogyan értsük. „Mindegyik párt, és a média jelentős része (amelyet oligarchák finanszíroznak, mint Simicska Lajos vagy Soros György) ellenünk kampányolt.

„Hét az egy ellen” harcot vívtunk a kormányzáshoz szükséges többségért. Olyan erőkkel küzdöttünk, amelyeknek elsöprő médiaereje, példátlan befolyása és majdnem határtalan erőforrásai voltak.

(Szerencsére megosztottak voltak… a mi erőnk az egységünkben rejlett!) Az ő forrásaik gyakran erős külföldi támogatással jártak együtt, az önök országainak médiájától, politikai pártjaitól, az önök otthoni riválisaitól.”

Mi úgy láttuk, hogy éppen a Fidesz volt az, amelyik például a közmédia, a Tv2, a megyei újságok, a nagy internetes elérésű Origo, és mondjuk a Ripost bulvárlap révén elsöprő médiafölénnyel, és határtalan kormányzati erőforásokkal uralta le a közvéleményt, ezért nagyon furcsa, hogy Szájer József az ellenzék fölényéről ír.

Nemzetközi választási megfigyelők is rámutattak, hogy az állam és a Fidesz annyival több forráshoz fért hozzá a választás előtt, hogy nem lehetett egyenlő versenyről beszélni a kampányban. Erre a Fidesz válasza az volt, hogy a megfigyelőket küldő, egyébként köztiszteletben álló Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet politikai véleményt mondott a választásról, és túllépett a hatáskörén.

Külföldön kritika nélkül átvették a magyar ellenzék szlogenjeit

Szájer József aztán megoszt a kollégáival a Fidesz kampány-technikájából néhány elemet: hogy személyes üzeneteket és leveleket küldtek a szavazóknak, ajtókon kopogtattak, az utcán beszéltek velük. Ezen kívül abban látja a remek eredmény titkát, hogy nyolc évig sikeresen kormányoztak, hatékonyan megvédték a déli határt, hogy Magyarországon EU-s szinten az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség, kicsi a költségvetési hiány, 4 százalékos a növekedés, családi kedvezményeket vezettek be, felére csökkent a bűnözés.

Megjegyzi, hogy az a párt, amelyiket az európai liberálisok frakcióvezetője, Guy Verhofstadt támogatott személyesen, nem jutott be a parlamentbe, „csakúgy, mint azok a pártok, amelyeket a 2010-es és a 2014-es választásokon támogatott”. Nem nevezi nevén a levélben, de a Momentumnál tett látogatást Verhofstadt a voksolás előestéjén.

A legtöbb európai liberális sajtótermék kritika nélkül átvette a magyar ellenzéki lejárató támadás szlogenjeit, írja az EP-képviselő, és ezt azért szomorú, mert a külföldi olvasók nem tudtak utánajárni a tényeknek. Ez olyan, mintha mi csak az ellenzéki nézőpontból hallanánk a német vagy a brit politikáról, és nem foglalkoznánk a kormányzó többség véleményével, szemléleti.

Nem csoda, hogy ebben a torz tükörben minden Fidesz-politikus korruptnak látszik, és úgy tűnik, hogy egy rothadó, haveri alapon működő autoriter rendszert tartanak fönn

– teszi hozzá zárójelben, és arra kéri a kollégáit, hogy ne higgyenek ezeknek a hazugságoknak, hiszen a magyar emberek sem hitték el őket. Ezt jelzi a választási eredmény.

A kampány nem volt antiszemita és idegengyűlölő

Abszurdnak nevezi azt a vádat Szájer József, hogy a Fidesz kampánya antiszemita lett volna, amiért Soros Györgyöt kritizálták. Elismeri, hogy nagy erőbedobással küzdenek Soros befolyása ellen, ahogy más néppárti politikusok a Balkánon és más helyeken is teszik, különösen ott, ahol tömeges bevándorlás van. A magyar közönség arra kérte a kormányt, hogy állítsa meg a tömeges bevándorlást, szögezi le. Kijelenti, hogy a Fidesz zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmus ellen, amit legutóbb Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök budapesti látogatásakor is megerősítettek. Számon kéri az elvhűséget sok szocialista politikuson, hogy a Jobbiknak úgy látszik, megbocsátották a korábbi antiszemitizmusát azért cserébe, hogy a Jobbik szemben áll a Fidesszel.

Azt is visszautasítja, hogy a kampány idegengyűlölő lett volna, ugyanis nem különböző származású emberek, hanem az ellenőrzés nélküli tömeges bevándorlás ellen szólt, és azok ellen a tehetetlennek tűnő politikusok ellen, akik azt akarták, hogy az folytatódjon. A bevándorlás az egyik legfontosabb téma nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is, mutat rá, és a Fidesz álláspontját ebben a kérdésben magyarok többsége támogatja. Az tanácsolja az Európai Néppártnak is, hogy ezt a témát ne engedjék át az Európa-ellenes erőknek, az európai baloldalnak, akik le akarnak állítani mindenféle kontrollt a határokon.

A Fidesz elkötelezett az erős Európa mellett, és a legtöbb ügyben együtt szavaznak az Európai Parlament és a miniszterek Tanácsának többségével, jelenti ki. Ahol kritizálnak, azt nem azért teszik, hogy romboljanak, hanem, hogy kijavítsák a politikai javaslatok hibáit. Ami a legjobban árt az Európai Uniónak Szájer József szerint, az a rugalmatlanság, és az, ha képtelen elfogadni a kritikát vagy komolyan venni a közvélemény aggodalmait.

A Fidesz ellenfelei tagadják a valóságot

Végül felhívja a képviselőtársai figyelmét, hogy a Fidesz elleni politikai, ideológiai vádaskodások nem fognak abbamaradni, és a céljuk az lesz, hogy gyengítsék az Európai Néppártot az Európa jövöjéért zajló politikai küzdelemben.

Az ellenfeleink gyakran tagadják a valóságot, és ez továbbra is az ő gyengeségük lesz. Nem szabad hagynunk, hogy ránk ragasszák

– fejezi be a levelet, és végezetül megígéri a barátainak és szövetségeseinek, hogy számíthatnak rá: a Fidesz ugyanilyen bátran fog harcolni a jövőben is.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.