Béla
8 °C
15 °C

14 km-t futottak Budapesten az Európa-nap alkalmából

2018.05.13. 20:28 Módosítva: 2018.05.14. 14:54

Futóversennyel, családi programokkal és zenei fellépőkkel ünnepeltek több ezren Budapesten az Európa-napi fesztiválon, írta az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája.

Délelőtt volt a már hagyományos futóverseny, amin Magyarország 14 éves uniós tagságát szimbolizálva 14 km-es távot kellett megtenniük az indulóknak. Mivel 2018 a kulturális örökség éve az Európai Unióban, ezért a futás útvonala mentén 14 európai uniós forrásból megújult vár és kastély képét helyezték el, amely bemutatta, hogyan járult hozzá az unió Magyarország kulturális örökségének megőrzéséhez. Idén elsőként váltóban is teljesíthető volt a táv.

A férfiaknál a leggyorsabban Csontos Imre futotta le a 14 km-t, neki 47:44 perces idő kellett ehhez, míg a nőknél Szabó Nóra ért elsőként célba 55:26-tal. Az eredmények itt érhetők el.

A futóversenyt követő megnyitón köszöntőt mondott Járóka Lívia EP-képviselő, az Európai Parlament alelnöke, Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, és Molnár Balázs európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár. „14 éve csatlakoztunk az Európai Unióhoz, és ezzel egy igazi család részesei lettünk. Mindenkinek köszönjük, aki rész vett a mai futáson, amely jelképezi mindazt a versenyszellemet, testvériséget szolidaritást, összetartozást és barátságot, amit az Európai Unió jelent számunkra” – mondta Járóka Lívia.

A gyerekek és családdal érkezők a Pódium színpadnál Bíró Eszter Állati zenés ABC gyermekkoncertjén, Bolba Éva és a JAZZterlánc produkcióján, valamint az Ákom-Bákom Bábcsoport és a Mintapinty zenekar produkcióin szórakozhattak. A nagyszínpadon Hangácsi Márton, Szalonna és Bandája, majd kora este az idén 35 éves Pál Utcai Fiúk együttes lép fel. A sokszínű programsort a tíz éve alakult Budapest Bár zárja.

A színpadi programok mellett a kilátogatók az információs standokon többek között az uniós munkavállalás és külföldi tanulás lehetőségeiről is tájékozódhattak, valamint kvízjátékokkal, tanácsadással, gyerekprogramokkal is várták az érdeklődőket. Itt vette kezdetét az EU&ME kampány is, amelynek célja az, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az Európai Unió közös vívmányaira és előnyeire. A nagyszínpadon bemutatták öt neves európai rendező ezekről a témákról készült rövidfilmjeit és a kampány magyar szereplőit.

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája szervezte a Miniszterelnökséggel és a Fővárossal együttműködésben.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.