Ödön
1 °C
11 °C

Megmutatjuk az EP-pártcsaládok erőviszonyait

2018.06.30. 19:17
Olyanok lesznek az uniós szabályok, amilyen képviselőket beszavazunk az EP-be. Minél nagyobb egy pártcsalád frakciója, annál több törvényt alakíthatnak a saját ízlésük szerint. Megmutatjuk, mi alapján lehet például összehasonlítani a frakciókat!

Az uniós törvényalkotásban az Európai Parlament korábban alárendelt szerepet játszott a nemzeti kormányokkal szemben, de a jogkörei 1979 óta folyamatosan szélesedtek. Azóta választják közvetlenül az EP-képviselőket. Ettől függetlenül a törvényjavaslatok még mindig az Európai Bizottságtól jönnek, és a parlament ezekhez módosító javaslatokat fűzhet, illetve elutasíthatja és megszavazhatja azokat.

A parlamentben a jogalkotási folyamatokért úgynevezett jelentéstevők felelnek: őket az adott kérdéssel foglalkozó parlamenti szakbizottság választja meg, és a feladatuk az, hogy ők terelgetik a jogszabályjavaslat útját a parlamentben, illetve képviselik a parlament álláspontját a nemzeti kormányokkal szemben. Tehát a parlamentben ők a törvény felelősei, a véleményezésben és a módosításokban is kulcsszerepet játszanak. 

Árnyék-jelentéstevőket is kijelölnek a javaslatokhoz. Nekik nem az egész Európai Parlament, hanem egy-egy frakció véleményét kell összefoglalniuk. Ez biztosítja, hogy minél kiegyensúlyozottabb szövegek szülessenek az EP-ben. A végső szövegezés viszont a jelentéstevő dolga, ezért nagy a jelentősége, hogy ő melyik politikai családból jön.

Az egyes frakciók hatékonyságát és érdekérvényesítő-képességét ezért az alapján is le lehet mérni, hogy melyik frakció hány ügyben adott jelentéstevőt, illetve ezek az ügyek mennyire voltak sikeresek: jogszabállyá váltak-e, vagy elakadtak. Az adatok alapján a frakciók jelentéstevők általi befolyása nagyjából tükrözi a mandátumok eloszlását: a Néppárt a legaktívabb és leghatékonyabb, szorosan követik őket a Szocialisták és Demokraták, a Liberálisok és a Zöldek. 

Szembetűnő viszont, hogy nagyon nagyok az eltérések a közepes méretű frakciók aktivitási rátái között, nem meglepő módon az euroszkeptikus képviselők nem sok ügyet visznek Brüsszelben és Strasbourgban. A Liberálisok és Zöldek frakciója létszámát tekintve kisebb, mint a visszafogottan euroszkeptikus Konzervatívok és Reformereké, és nem sokkal nagyobb az egy fokkal erősebb, jobbos populizmusban utazó Szabadság és Közvetlen Demokrácia, illetve a szélsőjobbos-nacionalista Nemzetek és Szabadság Európája frakciójánál. Azonban míg az előbbi két frakció élénken részt vesz a parlament munkájában, az utóbbi három nem jeleskedik a jogszabályok terelgetésében.

A VoteWatch statisztikai és elemzőoldal tavaly szeptemberben annak is megpróbált utánaszámolni, hogy melyik képviselőnek van a legnagyobb hatása az Európai Parlamentben. A legjobb tizenötbe 7-7 néppárti és szocialista jutott be, kiegészülve egy liberálissal.

A legbefolyásosabbnak természetesen Antonio Tajani EP-elnököt ítélték, őt a szintén néppárti frakcióvezető Manfred Weber követte. A harmadik helyre sorolták Gianni Pittellát, a szociáldemokraták azóta már olasz politikába visszatérő frakcióvezetőjét. Guy Verhofstadt a liberálisok frakcióvezetője következett, majd Roberto Gualtieri, a gazdasági bizottság szociáldemokrata elnöke zárta a top 5-öt. A magyarok közül Szájer József fért be az első 50-be, őt a 49. helyre értékelték, de a magyar képviselők általában nem szerepeltek túl jól.

A németek relatíve és összetettben is a legerősebbek között voltak, annak is köszönhetően, hogy övék a legtöbb képviselői hely, míg például a francia képviselők befolyását a 2014-es EP-választáson győztes Nemzeti Front gyengítette. Alapvetően azok az országok kerültek hátra egyébként, ahol sok az euroszkeptikus, EU-ellenes vagy független képviselő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.