Aliz
6 °C
14 °C

A határok védelmét tűzte ki magának feladatul az osztrák EU-elnökség

2018.07.03. 20:03
A Fidesz üdvözli az EU Tanácsának július elsején indult új elnökségét. Az MSZP figyelmeztette az osztrák kancellárt: az Tanács elnöke nem lehet politikailag elkötelezett, hanem semleges közvetítő kell, hogy legyen az európai tárgyalásokban.

„Hidakat akarunk építeni az európaiak és az Európai Uniónk érdekében” – mondta kedden Strasbourban Sebastian Kurz osztrák kancellár, amikor bemutatta az Európai Parlamentnek a most kezdődő osztrák uniós elnökség programját.

Nem szó szerint gondolta, hogy acélból és betonból fognak hidakat építeni, hanem átvitt értelemben: az európai népeket szeretnék közelebb hozni egymáshoz. Hogy nyitva lehessen tartani a belső határokat Európában, a külső határokat erősebben kell védeni, mondta az osztrák kancellár. Hozzátette, hogy növelni kell a versenyképességet és fejleszteni az európai „high-tech” ipart. Aktív szomszédsági politikát szeretne folytatni az Európai Unió nevében, amelynek a célja az, hogy a jövőben integrálhassák a Balkán-félsziget országait az EU-ba.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker és a nagy EP-frakciók vezetői sürgették Sebastian Kurzot, hogy a közös európai menekültpolitikát is üsse nyélbe, haladjon előre az eurózóna reformjával és az európai valutaalap létrehozásával. Az EU 2021 utáni hétéves költségvetéséről is mielőbb el kellene kezdeni tárgyalni, ha a jövő májusi EP-választás előtt meg akarnak egyezni a számokról.

Az elnököt nem befolyásolhatja a saját belpolitikája

  Az osztrák prioritásokról élénk vita bontakozott ki az EP plenáris ülésén, amelyben több képviselő hangot adott aggályainak az osztrák kormány menekült-üggyel kapcsolatos eddigi hozzáállása miatt, s egyúttal óvta a néppárti kormányfőt attól, hogy az EU-elnökség tevékenysége ezen a területen szélsőséges nacionalista, idegenellenes koalíciós partnere befolyása alá kerüljön – számolt be az eseményről Szanyi Tibor. A szocialista EP-képviselő, az MSZP alelnöke írásbeli felszólalásában leszögezte: önmagában természetesnek tartja az osztrák kormány törekvését arra, hogy elnökségét néhány, az Unió jövője szempontjából jelenleg legfontosabb kérdésre összpontosítsa, s egyetért azzal is, hogy a határvédelem és a migráció ide tartozik.  

Ugyanakkor nyomatékosította: „a mindenkori soros elnökség a semlegesség jegyében a ‘tisztességes közvetítő’ elv mentén, az unió egységét erősítve kell, hogy tevékenykedjen. Ez azt is jelenti, hogy a most különösen érzékeny menekült- és migrációs kérdéskörben az osztrák kormány nem engedhet saját belpolitikai szempontjainak, sem egyéb EU-n belüli nacionalista, populista politikai erők, kormányok nyomásának, viszont maximális erőfeszítéseket várunk tőle a dublini rendszer reformja, a Közös Európai Menekültügyi Rendszer létrehozása érdekében ezekben a hónapokban folyó szakértői tárgyalások gyakorlati előmozdításában”.

Magyarország továbbra is nemet mond a kötelező betelepítési kvótákra

A Fidesz-KDNP EP-delegációja nevében Kósa Ádám üdvözölte az osztrák elnökség prioritásait, különösen, ami az illegális bevándorlás ellen folytatott harcot illeti.  

„Támogatásra érdemes Ausztria azon törekvése, hogy a szubszidiaritás elvét tiszteletben tartva azokra a területekre fókuszál, ahol lehetséges az együttműködés” – hangsúlyozta a képviselő.

„Hazánk továbbra is nemet mond a kötelező betelepítési kvótákra és igent mond a külső határok védelmére, ahogy elkötelezett abban is, hogy a segítségre szoruló embertársainkat helyben, saját országukban segítsük” – húzta alá Kósa.

Kósa annak fontosságát is kiemelte, hogy az osztrák elnökség támogatja a Nyugat-Balkán európai integrációjának felgyorsítását, hiszen az hozzájárul az egész Unió biztonságához és stabilitásához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?