Emma
5 °C
23 °C

Brüsszelben védte az illiberális rendszert a lengyel miniszterelnök

2018.07.04. 12:39

Az Európai Unió minden egyes tagországának joga van kialakítani saját hagyományai alapján a jogrendszerét, a nemzeti identitások tisztelete a bizalom alapja kell legyen a közösségen belül

- hangoztatta a lengyel kormányfő az Európai Parlament szerdai strasbourgi ülésén. Az Európai Unió jövőjéről folytatott plenáris vitán Mateusz Morawiecki védelmébe vette a széles körben bírált - több uniós szerv által is elítélt - lengyel igazságügyi reformot, mellyel kényszernyugdíjazzák a legfelsőbb bíróság jelenlegi tagjainak harmadát.

A miniszterelnök az "alkotmányos pluralizmus" uniós értékének tiszteletben tartásának fontosságáról beszélt - mármint az Unió részéről. Arra is figyelmeztetett: észre kell venni, hogy az európai állampolgárok egy jelentős része ellene van az integráció további elmélyítésének.

Az embereknek a szabadság a génjeikbe van kódolva. Ők akarnak dönteni a jövőjükről, a gyerekeik és a családjuk, illetve a társadalmuk jövőjéről.

- közölte laza összefüggésben az igazságszolgáltatási reformmal.

az előrelépéshez erősebb demokratikus legitimációra van szükség, ezt lehet populizmusnak nevezni, de végül választ kell adni a polgárok kérdéseire.

Európa "demokratikus felvilágosodáson" megy keresztül, meg kell újítani a társadalmi szerződést, hogy ne a tagállamok kárára történjen az EU fejlődése. A nyugati partnerországokkal sokszor az a baj, hogy nem értik a kelet-közép-európai valóságot,

Morawiecki kijelentette, az EU egységes belső piaca nem fog megfelelően működni a kohézió további megerősítése nélkül. Rámutatott, az egyenlőtlenségek mérséklése beruházásnak számít, kölcsönösen előnyös, a kohéziós politika gyengítése pedig puszta populizmus.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke azonban aláhúzta, hogy a lengyelek 15 évvel ezelőtt az unió által képviselt értékek és alapelvek mellett tették le a voksukat. És ha Morawiecki alkotmányos pluralizmusról beszél, annak Lengyelországon belül is érvényesülnie kell. Az Európai Unió valójában jogközösség, éppen ezért reagál, ha a jogállamiságot rendszerszintű fenyegetés éri valamelyik országban, ez ugyanis a közösség egészére negatív hatással van.

Az EU soha nem fog hátat fordítani Lengyelországnak és a lengyeleknek.

Dombrovskis emlékeztetett rá, hogy Lengyelország 86 milliárd euróval részesült a kohéziós forrásokból a jelenlegi hétéves uniós költségvetési időszakban, és ez az ország fogja kapni messze a legtöbb támogatást a következő ciklusban is. Az ülésen résztvevő képviselők közül sokan "Jogállamiság" feliratú táblákat tettek ki az asztalukra - szolidaritását fejezve ki a több lengyelországi városban zajló tiltakozássorozathoz.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.