Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szlovén EP-képviselő: Orbán erősebb a Néppártban, mint négy éve

000 16S3SO
2018.07.21. 07:55
A júniusi választásokon győztes szlovén jobboldali párt EP-képviselője, Milan Zver nem tud róla, hogy Orbán Viktor a személyes jelenlétén kívül mással is támogatta volna a pártja kampányát. Kelet-Szlovéniában érték el a legjobb eredményeket, Orbán is ott a legnépszerűbb. Szeptemberben dőlhet el, hogy alakul-e kormány Szlovéniában, vagy új választásokat kell kiírni. Az Európai Néppártot megosztja a magyar miniszterelnök, de Orbán pozíciója sokkal erősebb, mint korábban.

Másfél hónapja nem tudnak kormányt alakítani Szlovéniában, miután a június 3-i választásokon vereséget szenvedett az addig kormányzó baloldali koalíció. A jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) kapta a legtöbb szavazatot, de mindeddig nem tudott maga mögé állítani egy parlamenti többséget.

A párt elnöke, Janez Janša csütörtökön hivatalosan is visszaadta a kormányalakítási megbízását a szlovén államfőnek, írta az MTI. A bizonytalanság a következő hetekben folytatódik: ha nem sikerül olyan miniszterelnököt találni, akit támogat a többség, ősszel új választások jöhetnek.

Orbán Viktor miatt büntetik a győztes pártot?

Sokak szerint Janez Janša azért talál olyan nehezen szövetségeseket, mert a pártja sok támogatást kapott Orbán Viktortól az utóbbi időben, és emiatt elszigetelődött a szlovén politikai életben.

Az SDS európai parlamenti képviselője, Milan Zver szerint nem pontosan ez a helyzet.

„Mindig is kicsit el voltunk szigetelődve, akkor is, amikor Orbán Viktor nem volt miniszterelnök. – mondta az EUrologusnak. – Viszont korábban általában az történt, hogy a választások után a többi párt megváltoztatta az üzeneteit, és készek voltak az együttműködésre. Most több problémánk adódik a többiekkel.”

Az lett a baloldal sláger mottója, hogy „nem tartunk Janez Janšával”. Ez az egyetlen programja a szlovén baloldali pártoknak

– sérelmezte Milan Zver.

Janez Janša ellentétes megítélésű figura a szlovén politikában. Korábban kétszer volt már miniszterelnök: 2004 és 2008, valamint 2012 és 2013 között. 2013-ban korrupciós ügyek miatt le kellett mondania, és 2014-ben kétéves börtönbüntetésre ítélték. A bíróság szerint 2006-ban kenőpénzt fogadott el a Patria nevű finn fegyvergyártó cégtől, amikor 278 millió eurós szerződést kötöttek 135 páncélozott jármű szállítására.

Habonyék nyerték meg a szlovén választást?

Orbán Viktor személyesen is támogatta az SDS-t: kétszer is látogatást tett náluk Szlovéniában az elmúlt évben. Ezen kívül, több cikk született arról, hogy a magyar kormány médiagépezete is beszállt a választási kampányba a párt oldalán. Milan Zver nagyon hálás a miniszterelnök fellépéséért, arról azonban nem tud, hogy a magyar kormány más módon is segítette volna a kampányukat.

„Orbán Viktor eljött a pártgyűlésünkre Celjébe, és a támogatása nagyon jót tett nekünk. Orbánnak jó a híre és az emberek tisztelik őt azért, ahogyan az országot vezeti, és ahogyan megoldotta a bevándorlási problémát. Nagyon híres emiatt Szlovéniában.”

Különösen Szlovénia keleti részében nagy Orbán és az SDS támogatottsága. Lendva térségében különösen jó eredményt ért el a párt, és ezt többek között Orbán Viktor hatásának tudja be a szlovén politikus.

Az SDS sikerét azonban szerinte leginkább a személyes, „door-to-door” kampánynak és a közösségi médiás jelenlétnek köszönhetik. „Mintaszerű kampányt folytattunk. Ezt még a baloldali politikusok és újságírók is elismerik” – mondta Milan Zver.

Alakulhat egy protest-szövetség

A parlamenti választásokon az SDS 25 mandátumot szerzett a 90 fős parlamentben. Marjan Šarec nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Šarec Listája (LMS) 13 mandátummal a második, a Szociáldemokrata Párt (SD) és Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 10-10 mandátummal a harmadik helyen végzett. 

Mellettük még átlépi a 4 százalékos parlamenti küszöböt a Baloldal (Levica) 9 mandátummal, az Új Szlovénia (NSi) 7 mandátummal, Alenka Bratušek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) és a nyugdíjaspárt (DeSUS) 5-5 mandátummal, valamint a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) 4 mandátummal.

A baloldali pártoknak közösen meglenne a parlamenti többségük, de öt különböző pártnak kellene hozzá koalícióra lépnie, és ezt sem sikerült összehozni, hiába próbálkozott vele Marjan Šarec, a legsikeresebb balközép párt vezetője.

Milan Zver szerint azért sem koronázta siker a baloldal próbálkozását, mert a választáson a szavazók megvonták a bizalmat az eddig kormányzó baloldali SMC–SD–DeSUS koalíciótól. Úgy gondolja, nem lenne a legjobb megoldás, ha újból ők kerülnének az ország élére.

Őt nem lepte meg, hogy az első körben nem sikerült kormányt alakítani. Arra számít, hogy szeptemberben újra nekifutnak a tárgyalásnak. A parlamenti képviselők akkor már nyomás alatt lesznek: ha nem tudnak kormánytöbbséget kiállítani, új választást kell tartani.

Miután a jobbközép koalíció létrehozásáról szóló tárgyalások is kudarcba fulladtak, Jansa pártjából többen is úgy nyilatkoztak: az egyetlen kiút ebből a politikai bizonytalanságból, ha a jelentősebb konzervatív és liberális pártok alakítanak kormányt Janša és Šarec vezetésével, kivéve a leköszönő kormánykoalíciót, jelentette az MTI.

Sajtóhírek szerint már Šarec sem húzódozik ettől megoldástól, habár korábban kategorikusan leszögezte, hogy nem lép koalícióra Janšával.

A Néppárt frakcióvezetője nagyon tiszteli Orbán Viktort

Több európai parlamenti képviselő is kritizálta az utóbbi időben Orbán Viktort és a Fideszt a saját európai politikai családjából, az Európai Néppártból. Milan Zver szerint ez a feszültség kezelhető a frakción belül.

„Nem titok, hogy kissé megosztottak vagyunk. De a miénk a legnagyobb frakció, és normális, hogy különböznek a véleményeink” – mondta. Úgy gondolja, hogy alapjában véve egységes a frakció, de néhány nyugat- és észak-európai képviselőnek liberálisabb elképzelése van a politikáról, mint a közép-európai vagy kelet-európai politikusoknak. A svéd Gunnar Hökmarkot és a holland EP-képviselőket említette példaként.

„De ott van például Manfred Weber, [a bajor frakcióvezető], aki nagyon tiszteli Orbán Viktort” – mutatott rá Milan Zver.

„Nem hiszem, hogy kritikus a helyzet. Sőt, eléggé szilárd ahhoz, hogy a politikai gyülésünkön megoldjuk a problémákat. A napirendünkön van a téma. Viszont nincs olyan veszély, hogy kizárnák a Fideszt, Orbán jelenleg túl erős. Sokkal erősebb, mint mondjuk négy évvel ezelőtt” – tette hozzá.

Orbán Viktor jó pozícióját bizonyíthatja, hogy az Európai Néppárt a migrációval szemben erőteljesebb fellépést fog javasolni a jövőben. „Most készítik elő a pártkongresszus dokumentumait, amelyekben az egyik fontos téma a biztonságpolitika lesz, és keményebb álláspontot fogalmaznak majd meg, mint négy évvel ezelőtt” – mondta végezetül Milan Zver.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.