Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Félő, hogy az EP-választásokba is beavatkozhatnak

2018.08.01. 13:12 Módosítva: 2018-08-01 13:19:16

Az Európai Bizottság biztonsági unióért felelős tagja egy szerdai nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy kibertámadások, interneten terjesztett álhírek és félrevezető információk fenyegetik a 2019-es EP-választás kampányának tisztaságát – írja az MTI.

Valamennyi tagállamnak komolyan kell vennie a demokratikus folyamatok és intézmények kibertámadások általi fenyegetettségét, és nemzeti tervet kell készítenie a veszély megelőzésére.

– mondta Julian King a Berliner Morgenpost című német lapnak, hozzátéve, hogy a brüsszeli bizottság a 2019 májusában tartandó választásra készülve a tagállamokkal együtt fokozza védelmi erőfeszítéseit.

A brit uniós biztos szerint meg kell akadályozni, hogy állami és nem állami szereplők aláássák a demokratikus rendszereinket és fegyverként használják őket ellenünk, és arra is rámutatott, hogy az online média egyre fontosabb a választási kampányokban, a bizottság számításai szerint pedig a kampányokra fordított összegeknek már az egyharmadát a közösségi portálokon költik el.

Az álhírek, a dezinformáció és a külső beavatkozás veszélyének jelentőségét egyébként

  • a legutóbbi amerikai elnökválasztás
  • és az Európai Unió és Ukrajna közötti – Hollandiában népszavazáson elutasított – társulási szerződés ügye is jelzi.

Az EP-választás különösen érzékeny ügy, mivel 27 nemzeti, tagállami szintű választást jelent, vagyis egyszerre 27 ország médiarendszerében fordulhatnak elő a választói magatartás befolyásolására irányuló rejtett, alattomos és káros törekvések – fogalmazott az uniós biztos.

Ezek miatt van arra szükség King szerint, hogy a közösségi portálok üzemeltetői következetesebben lépjenek fel a manipulációval és a dezinformációval szemben, ennek érdekében pedig átláthatóságra, hitelességre és világos felelősség viszonyokra van szükség.

Ehhez többek közt az kell, hogy a felhasználó tudja, ki hozta létre, ki finanszírozta és kinek az érdekét szolgálja mindaz, ami a képernyőn megjelenik előtte, a bizottság pedig elvárja az üzemeltetőktől, hogy gondoskodjanak róla, hogy a közösségi médiát ne használhassa senki fegyverként a demokrácia ellen.

Az eredeti tervek szerint egyébként július végére kellett volna kidolgozni egy magatartási kódexet, amely rögzíti a portálok üzemeltetőinek feladatait, de a beterjesztette első változatot a bizottság nem találta megfelelőnek, így egyelőre még tovább kell dolgozni rajta.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.