Elemér
-1 °C
10 °C

Nemzetközi civil szervezetek kérik Brüsszeltől, hogy indítsák el az eljárást Magyarországgal szemben

2018.09.04. 13:02 Módosítva: 2018.09.04. 15:44

Az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás Magyarországgal szembeni megindítására szólították fel nemzetközi civil szervezetek kedden az Európai Parlament (EP) képviselőit, kiemelve, hogy a magyar kormány semmibe veszi az európai alapértékeket és a jogállamiság követelményeit.

A nyílt levelet többek között aláírta:

  • a Human Rights Watch,
  • az Amnesty International,
  • a Riporterek Határok Nélkül (RSF),
  • az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH),
  • a Civil Society Europe,
  • a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz tartozó European Policy Institute,
  • a Jogászok Nemzetközi Bizottsága (ICJ),
  • valamint a Climate Action Network Europe.

Az aláírók szerint a jelenlegi magyar kormány letért az emberi jogok, a jogállamiság és az alapvető szabadságjogok tiszteletére alapuló, közös európai útról, amelyre vissza kellene terelni az országot, máskülönben csak tovább fog romlani a helyzet, ráadásul a modell terjedni fog Európában.

Az európai vezetők próbálták kibékíteni, rábeszélni, figyelmeztetni Magyarország kormányát. Ezek az erőfeszítések azonban hiábavalónak bizonyultak. A határozott fellépés hiánya valójában felbátorítatta Magyarország egyre autokratikusabbá váló vezetését

- írták.

Az EP plenáris ülése várhatóan jövő szerdán szavaz a Judith Sargentini holland zöldpárti jelentéstevő által összeállított, szakbizottsági szinten már jóváhagyott magyar különjelentésről, amely szerint fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt a hetes cikk szerinti eljárás megindítása.

Szakértők szerint szoros szavazásra kell készülni, mert az elfogadáshoz a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) lenne szükség.

Az atomfegyverként is emlegetett jogállamisági eljárás megindításának szakértők szerint ebben a fázisban inkább politikai, mintsem jogi jelentősége van. Ha az EP megszavazza, akkor az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács négyötödös többséggel dönthet arról, fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei.

A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely - az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső soron akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi EU-tag egyhangú támogatására van szükség, amit az elemzők szinte kizártnak tartanak.

Fidesz: Soros szövetségesei támadják Magyarországot

A kormánypárt kommunikációs igazgatója a közmédiában reagált kora délután a nemzetközi civilszervezetek nyílt levelére. Hidvéghi Balázs azt mondta, a Fidesz szerint Soros György szövetségesei újra támadják Magyarországot és bosszút akarnak állni a magyar embereken. Hidvéghi szerint

ezek mind Soros emberei, mind Soros György szövetségesei, tőle kapják a pénzüket, és egytől egyig bevándorláspártiak.

Hidvéghi Balázs azt mondta, ezek a szervezetek azért akarnak bosszút állni a magyar embereken, mert Magyarország megállította a bevándorlást a határainál és ezzel megmutatta, hogy a bevándorlás megállítható, nem igaz, hogy elkerülhetetlen. Ők azért támadják Magyarországot, mert migránsokkal akarják elárasztani Európát, erről szól ez a mostani támadás is.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.