Ödön
1 °C
11 °C

Manfred Weber az Európai Bizottság elnöke szeretne lenni

2018.09.05. 10:54 Módosítva: 2018-09-05 13:28:58

Manfred Weber szerdán bejelentette, hogy elindul az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelölti tisztségéért, hogy a párt európai parlamenti (EP-) választási győzelme esetén ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) 46 éves elnökhelyettese az első politikus, aki ringbe szállt a jelöltségért az EPP-ben. Jelentkezni október közepéig lehet, és végül a pártcsalád november eleji helsinki kongresszusán döntenek majd arról, hogy ki lesz a csúcsjelölt a jövő májusi EP-választáson.

A Der Spiegel szerint a CSU vezetősége és a testvérpárt német Kereszténydemokrata Unió elnöke, Angela Merkel német kancellár is támogatja, hogy Manfred Weber legyen az EPP csúcsjelöltje.

A legutóbbi, 2014-es EP-választáson Jean-Claude Juncker volt az EPP csúcsjelöltje, és a választáson az EPP kapta a legtöbb szavazatot.

Az európai életmód túlélése a tét

„Európa fordulóponthoz érkezett. Jövőre az emberek a kontinens jövőjéről fognak dönteni – mondta Manfred Weber szerdán az Európai Parlamentben, amikor hivatalosan bejelentette, hogy indul a bizottsági elnökségért. Úgy látja, hogy Európát két oldalról is kihívások érik: kívülről a migráció, belülről pedig „ az EU-ellenes erők, akik nem hisznek a partnerség eszméjében.”

Digitalizáció, globalizáció, migráció,  demográfiai folyamatok – ezekkel kell szembenéznie Európának a jövőben, ehhez pedig Európának egy új tervre van szüksége, amellyel megőrizheti saját magát, amelyik biztosítja „az európai életmód túlélését”.

Megígérte, hogy azért fog dolgozni, hogy egyesítse Európát, mert ezekkel a kihívásokkal szembesülve nem engedhetjük meg magunknak, hogy megosztottak legyünk. Azt mondta, hogy neki „a csapat az első”. „Oda fogok figyelni mindenkire, megpróbálok kialakítani egy kompromisszumot, utána pedig az élre állok” – jelentette ki, hozzátéve, hogy eddig is ez volt a munkája az Európai Néppárt frakcióvezetőjeként.

Manfred Webernek az utóbbi években sikerült egyben tartania az EP legnagyobb frakcióját, a nyugat- és észak-európai nyomás ellenére is, hogy a Fideszt ki kellene zárni a csoportból. Óvatos fogalmazással mindig elkerülte, hogy egyértelműen állást kelljen foglalnia valamelyik oldal mellett.

A Fidesznek kifejezetten előnyös lenne, ha Manfred Webert választaná meg közös jelöltnek az Európai Néppárt. Magyarország nagyon szoros gazdasági kapcsolatban áll a Weber pártja által vezetett Bajorországgal, és Orbán Viktor személyesen is jó viszonyt ápol Manfred Weberrel.

A konzervatív, katolikus Bajorországból érkező politikus lehet az, aki a kampányban előtérbe helyezheti a keresztény értékeket. Weber m ár áprilisban is azt tweetelte, hogy „Ha meg akarjuk védeni az életmódunkat, akkor tudnunk kell, hogy mi az, ami meghatároz minket. Európának szüksége van rá, hogy megvitassa, mi az identitása és a domináns kultúrája”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.