Aliz
6 °C
14 °C

Orbán: A kioktatás, fenyegetőzés egy kommunista tempó

2018.09.11. 18:11 Módosítva: 2018-09-11 19:40:05
A Fidesz az Európai Néppárt tagja akar maradni, és vissza akarja adni a politikai család bátor karakterét. Szerinte nem kell sokat belelátni a Salvini-találkozóba. Ha nem tudják a Néppárt egységét helyreállítani, Európa elveszítheti a kormányozhatóságát. Van, aki vállalkozik a lehetetlenre, és politikus, művésze a szakmának, más meg megy a levesbe.

A vita alapvető karaktere mégiscsak abszurd, mondta Orbán Viktor a Sargentini-jelentés vitája után az Európai Parlamentben. „A választási kampányban az összes politikai kérdést megvitattuk, és az emberek ezeket eldöntötték. És az EU most arra akarja kényszeríteni a magyar kormányt, hogy ne azt hajtsuk végre, amit az emberek eldöntöttek.”

A vita egyik brit felszólalója szerint a kommunista komisszárok szoktak úgy beszélni az emberrel, ahogy most Orbánnal beszéltek, idézte föl a miniszterelnök. „Ezt én is alá tudom húzni. A kioktatás, fenyegetőzés egy kommunista tempó, hiába nem a Szovjetunióban, hanem az Európai Parlamentben vagyunk” – mondta.

Az Európai Néppárt bajban van, mert elvesztette a karakterét és a saját akaratát. „Óvatos, állandóan méricskél, és úgy táncol, ahogy a liberálisok és a szocialisták fütyülnek. Meg szeretnénk reformálni az Európai Néppártot, hogy visszataláljon a Helmut Kohl által képviselt bátorsághoz” – mondta a miniszterelnök.  Azt szeretné, ha az Európai Néppárt egy széles párt maradna. Ehhez közös célok és elég intelligencia kell. Kiemelte, hogy a Fidesz az Európai Néppárt része akar maradni.

Sok spekuláció övezi a Matteo Salvinivel tartott találkozóját, mondta Orbán. Ezzel kapcsolatban annyit mondott: a migráció elleni fellépés nem pártkérdés. Pártszimpátiától függetlenül minden párttal együtt fog működni, hogy megvédhessék Európát. Ennyit kell ebbe a találkozóba belelátni. Az olasz belügyminiszterről  azt mondta még: „hosszú idő óta az első bátor olasz, aki hajlandó megvédeni az országa határait”.

Arra a kérdésre, hogy csatlakozna-e Nigel Farage Brexit-klubjához, ahogy a brit EP-képviselő javasolta, azt mondta Orbán: Farage az egész EP legtehetségesebb szónoka,  intellektuális jutalom őt hallgatni, de hogy ugyanabba a szövetségbe tartozzanak, annak két nagy akadálya van: hogy a Fidesz a Néppárt része, és hogy a britek kilépnek az unióból.

Az Európai Néppártot nem Orbán osztja meg, hanem a migráció

Az Európai Néppárt mélyen megosztott, de nem a demokrácia ügyében, mondta Orbán Viktor. „A migráció vágott minket ketté. Az Európai Néppárt nem tudja, hogy melyik lábára álljon: a migrációt jó vagy rossz dolognak tekintse? A védekezésre helyezze a hangsúlyt? Miközben ez lesz az EP-választás legfontosabb kérdése. Ez egy nehéz, súlyos vita kell, hogy legyen a Néppárton belül.”

Vannak olyan pártok, különösen a skandináv pártok, amelyek bevándorláspártiak, magyarázta a miniszterelnök. Őket nézte ki Emmanuel Macron francia elnök a saját alakuló szövetségébe. „A francia elnök ügyesen használja ki a mi gyengeségünket, és azon a ponton fog minket szétbontani, ahol az egységünk megbomlott. Olyanokat fog átcsábítani a saját szövetségébe, akik bevándorláspártiak.”

Az osztrák kormány egyetért Magyarországgal a migráció kérdésében, Sebastian Kurz kancellár mégis azt mondta, hogy az ő néppárti képviselői meg fogják szavazni a jelentést. Hogyan magyarázza ezt Orbán Viktor, kérdezte az Alfahír. A miniszterelnök azt válaszolta, hogy osztrákok és magyarok sógoroknak tekintjük egymást, a kapcsolatunk bonyolult, tele van bonyolult elemekkel. Ez most sincs másként. „Nem minősítem az osztrák kancellár álláspontját. azt kaptunk, amire számíthattunk” – mondta.

Orbán arról is beszélt, hogy össze van kötve a Néppárt és Európa jövője. „Nem tudom, hogyan fogjuk egyesíteni a kettészakadófélben lévő pártunkat – mondta.

De azt tudom, hogy ez a politika lényege. Ezért művészet. Vállalkozni kell a lehetetlenre. Gondolkodni kell. Tárgyalni kell. Egyezkedni kell, és létre kell hozni egy közös platformot. Aki erre képes, az politikus. Az művésze a szakmának. Aki nem képes, az meg megy a levesbe, ahogy Magyarországon mondják, és ez a veszély bennünket is fenyeget.

Ha nem tudják a Néppárt egységét helyreállítani, az nem csak nekik lesz rossz, hanem Európa elveszíti a kormányozhatóságát, tette még hozzá.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán !

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?