Összefoglaló

Percről percre Orbán: Megbélyegzik Magyarországot

Az Európai Parlament elé került a zöldpárti Judith Sargentini vezetésével készült jelentés a magyar jogállamiság helyzetéről.
A keddi vitában Orbán Viktor is részt vett, azt mondta, megbélyegzik Magyarországot. Szerinte a jelentést megszavazó magyar képviselők jobban gyűlölik őt, mint amennyire szeretik a hazájukat.
Sargentini szerint az uniónk állapotáról szól a jelentése.
Frans Timmermans bizottsági alelnök szerint nem lehet a demokráciára hivatkozva semmibe venni a szabályokat.
A parlament várhatóan szerdán szavaz a jelentésről.
A jelentés elfogadásához azonban az EP kétharmadának támogatása kell, ez csak a Fideszt is magában fogalaló Néppárttal együtt lehetséges.
A hosszú folyamat vége akár Magyarország szavazati jogának felfüggesztése is lehet az EU alapszerződésének hetes cikkelye alapján, amelynek alkalmazására még nem volt példa az EU történetében.
Orbán szerint már előre döntés született Magyarország megbélyegzéséről.
Az EP szerint azonban ez nem így van, nem Magyarországot bélyegzik meg, itt arról van szó, hogy egy kormány követi-e az európai értékeket.
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orbán: Megbélyegzik Magyarországot

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • „Több kolléga megkérdezte, hogy miért unión kívüli forrásokhoz nyúltam vissza – mondta végezetül Judith Sargentini. – Elmagyarázom: az unión belül nem készültek olyan jelentések, amelyek az emberi jogokkal kapcsolatos referenciaértékekkel foglalkoznak. Még a Bécsben működő saját ügynökségünk sem készíthet ilyen jelentést.”

    „Miért nem Romániáról, Szlovákiáról vagy Máltáról írunk jelentést? Ha megnézik a munkámat, minden tagállamban foglalkoztam emberi jogi ügyekkel. Ha elfogadják a Zöldek indítványát, akkor Románia is napirendre fog kerülni hamarosan.”

    Az uniós szerződés második cikke az emberi jogok tiszteletéről szól, minden ember vonatkozásában, tette hozzá Sargentini. „Nem a nepotizmusról szól, mert az nem európai érték.”

    Jean-Claude Juncker megtartja holnap az évértékelő beszédét. A Magyarországról szóló  jelentés is ehhez tartozik mert annak értékeléséről szól, hogy milyen állapotban van az uniónk – mondta végül a jelentés összeállítója.

    Ezzel véget ért a plenárison a vita.

  • A Tanács részéről Karoline Edtstadlera azt mondta, a jogállamiság, a demokrácia, az emberi jogok tisztelete az EU alapkövei. Tisztességes közvetítést ígért, figyelembe vesznek minden véleményt, ami elhangzott a vitában. „Nem kötünk kompromisszumot a demokrácia és az emberi jogok tekintetében" – zárta.

  • Timmermans bizottsági alelnök azt mondta, hogy a Bizottság olyan szerződések alapján működik, amiket nemzetek szavaztak meg, és aláírtak. „Be kell tartani a szabályokat, nem lehet a demokráciára hivatkozva semmibe venni a szabályokat" – mondta. Szerinte a jelentésében konkrét ügyeket írt le, ezek tényekre alapultak, a magyar kormánnyal szemben merültek fel. Ezt párbeszédben kell képviselni, ha pedig ez nem hoz eredményt, akkor bírósághoz kell fordulni, ez a jogállamiság Európában. „Ne próbáljanak elbújni a kormány bírálata elől azzal, hogy akik bírálják Önöket, azok a nemzetet bírálják. Ez a gyávák menedéke" – mondta.

  • Akik a konkrétumokat hiányolják, mindenkinek elküldtük őket egy 108 oldalas jelentésben – mondta záró felszólalásában Orbán Viktor. Hozzátette, hogy megfejtette a liberális Guy Verhofstadt észjárását: az van vele, hogy jobban gyűlöli a konzervatív keresztényeket, mint amennyire szereti Európát.

    „A hazájuk ellen szavazó magyar képviselők pedig jobban gyűlölnek engem, mint amennyire szeretik a hazájukat” – mondta.

    Idézett néhány statisztikai adatot az egyedül induló uniós pályázatok arányáról és a Bizottság által indított uniós ellenőrzések arányáról, amelyekben Magyarország az EU-s átlag körül teljesít.

    Manfred Weber téved a CEU-t illetően, mert a bajor szabályok szigorúbban szabályozzák a felsőoktatást, mint Magyarország – mondta a saját pártja frakcióvezetőjének. Ráadásul a CEU honlapján azt lehet most olvasni, hogy a CEU működése biztosított, mindenki Budapesten fejezheti be a képzését, aki beiratkozott, és még azt is írják, hogy Budapest egy vendégszerető város, és mindenkit várnak – idézte Orbán Viktor.

    A migráció elleni küzdelem nem pártkérdés, minden párttal hajlandóak együttműködni, akik hasonlóan gondolkodnak a migrációról. „Megemelem a kalapomat a bátor olaszok előtt” – mondta.

    Az antiszemitizmus csökken Közép-Európában, Nyugat-Európában pedig nő – mondta végül. „Nem mi voltunk, hanem önök, akik megkoszorúzták Marx, az antiszemitizmus egyik figurájának a szobrát.”

  • Borghezo szerint az, hogy egy fogyatékossággal élő és egy roma képviselő is szót kapott, neki azt jelzi, hogy nincs olyan súlyos gond a kisebbségekkel, mint többen állítják. „Folytassa, Orbán úr!" – mondta.

  • A Forza Italia-s Elisabetta Gardini a vita közben meggondolta magát. Először ugyanis meggyőzte a Sargentini-jelentés, de aztán meghallgatta, amit a magyar kollégái mondtak: hogy sokminden, ami a jelentésben szerepel, még átdolgozásra szorul. „Kinyitottuk Pandora szelencéjét az értelmes vita helyett” – mondta, és azzal fejezte be, hogy talán mégsem jó ötlet a hetes cikk aktiválása.

  • „Nem vagyok nagy híve az Európai Uniónak, de meg kell, hogy mondjam, öntől undorodom – mondta ki kerek-perec Luke Ming Flanagan radikális baloldali ír képviselő. – Ön nem akarja, hogy Európa migráns földrésszé váljon, dehát ön akkor engem és a családomat is gyűlöl.”

    „Megbüntetne olyan oktatási intézményt, amelyik támogatja a migránsokat? Nem hiszem, hogy a Flanaganek és a Kelly-k, és a világnak a bevándorlói tisztelik önt. Ön az én szememben egyszerűen szennyes.”

  • Járóká Líviának adták meg újra a szót a roma kérdésben. Szerinte fontos, hogy van roma képviselő az EP-ben. Azt mondta, hogy a romagyilkosságok elkövetőit az Orbán-kormány alatt elítélték, a Fidesz egyik első lépése volt a 2010-es választás után, hogy betiltsa a Magyar Gárda működését.

  • Magyarország népe jól ismeri, hogy mekkora az ára a szabadságnak és a függetlenségnek, mondta Marijana Petir horvát néppárti politikus. A magyar kormány helyrehozta a gazdaságot, és föllépett a közel-keleti keresztényüldözés ellen. Tehát Magyarország segít a rászorultaknak.

    „A hetes cikk beindítása nem megfelelő megoldás. Együtt kell megoldást találni arra, hogy hogyan őrizzék meg Európa egységét, és nem aláásni azt.”

  • A néppárti Záborská szerint a Sargentini-jelentés tovább polarizálja Európát, szerinte az EU-nak vannak más eszközei, hogy követelje a dolgok kijavítását. Ő nem tudja támogatni a hetes cikkely aktiválását, mondta.

  • Önkéntesen csatlakoztunk az EU-hoz, emlékeztette Orbán Viktort a lengyel néppárti Michał Boni. „A magyarok mindig is nagyra értékelték a szabadságot, de ezt most önök fenyegetik. Kommunista időkre emlékeztető módon üldözik a civil szervezeteket Magyarországot. Kipécéznek közülök egyeseket, és ellenségnek kiáltják ki őket.”

    „Az, hogy önök megnyerték a választást, egy liberális demokráciában azt jelentik, hogy a kormány gondoskodik a kisebbségeiről. De önök illiberális demokráciát építenek, és számomra ez az ördög megtestesülése.”

    „Jó lenne, ha magában, titokban megfontolná, hogy mit gondolt korábban, a nyolcvanas években ugyanezekről az értékekről. Ez a populista, megosztó, bolsevista nyelvezet megosztja Magyaországot és Európát is. Nem szeretném ezeket az időket viszontlátni” – tanácsolta Orbán Viktornak.

  • Kósa Ádám fideszes EP-képviselő szerint a magyarok nem kérnek az illegális bevándorlásból, sem kioktatást a csak rájuk tartozó kérdésekben. A Fidesz az egyetlen párt, ami egy fogyatékossággal élő és roma képviselőt is küldött az EP-be, utal magára és Járóka Líviára. „Önök akarnak kioktatni a demokráciából?" Szerinte számos EP-s dokumentumokban megpróbálnak többletforrásokat adni akár a fogyatékossággal élő emberek rovására többletforrásokat adni migránsokat segítő szervezeteknek. Nem Magyarország, és nem az EU érdekeit szolgálja ez a jelentés, zárta.

  • „Európai polgárként szólok önhöz, nem mint miniszterelnökhöz” – mondta Patrizia Toia olasz baloldali képviselő, és a szívére próbált hatni Orbán Viktornak.  Azt mondta, Orbán jogaiért is síkra száll az Európai Unió, mert az EU a szolidaritás talaján áll.

    „Ha majd egyszer egy bíróság elé kerül, akkor az EU-nak kell garantálnia, hogy az független bíróság legyen. Ha valaki tanulni vagy dolgozni akar külföldön vagy otthon, nem érheti megkülönböztetés.”

    „Gondolja végig, hogy mi ez a demokrácia, milyen értékei vannak” – javasolta Orbán Viktornak.

  • A néppárti Corazza Bildt szerint nem megvádolnak valakit, csak párbeszédet akarnak, hogy megtartsák a közös értékeket. A demokrácia többször szól, mint a választások megnyeréséről, aretorika és a valóság tagadása nem segít, mondta.

    Azt mondta, együtt álltak Orbánnal Helmut Kohl temetésén, aki egyesítette Európát, ahelyett, hogy a keletet és a nyugatot megosztotta volna. „Ön nem képviseli Helmut Kohl örökségét" – mondta. Szerinte a kereszténység arról szól, hogy segítjük azokat, akiknek szükségük van erre. Azt mondta, hogy a néppárti frakció nem adja fel az identitását. „Reméljük, Ön is visszatalál a saját iránytűjéhez."

  • A demokrácia és az illiberális szó kizárják egymást, mondta Juan Fernando López Aguilar spanyol szociáldemokrata politikus. „Ami pedig Magyarországot illeti, az emberi jogi helyzetet, a Velencei Bizottság nem véletlenül mondja azt, hogy meg kell húzni a vonalat. A demokráciának szabályai vannak, amelyeket Aguilar szerint Orbán nem tart be, mert szisztematikusan építi le a polgárok jogait. A demokrácia nemcsak a többségről szól, hanem a kisebbség védelméről is.”

  • Járóka Lívia, az EP Fidesz által delegált alelnöke azt mondta, hogy szerinte a Bizottság is kimondta, hogy nincs konkrét veszély a jogállamra nézve. „Különösen fájdalmas, hogy látom Önöket megvezetve" – mondta. Szerinte Magyarország az, ami mindent elkövet a cigány gyerekek szegregációja ellen. Szerinte az alaptalan vádaskodás alapján megindított eljárás aláásná a Bizottság és az EP hitelét.

  • Revault d'Allonnes Bonnefoy szerint a magyar politikai elit megváltozott, de nekik kötelességük közös értékeik megvédése, és azok kizárása, akik ezekkel nyilvánvalóan szembe mennek. Orbán Viktor kormánya szisztematikusan fenyegeti az európai alapjogokat. A hetes cikk minél előbbi aktiválását sürgette. Szerinte nem a magyar polgárok ellen beszélnek, hanem a magyarok jogainak megvédése a céljuk. A véleménynyilvánítás szabadsága olyan érték, amit meg kell védeni.

  • „Azt gondolom, hogy ön és én közöttem semmiféle egyetértés nincs, ami egy normális demokráciában teljesen természetes lenne. – mondta Orbánnak Niedermüller Péter DK-s képviselő. – A baj az, hogy önök a politikai ellenzéket mindannyian hazaárulónak nevezik.”

    „Kiábrándítónak tartom azt, hogy ahelyett, hogy tényszerű vitát folytatna, meghurcoltatásról, megbélyegzésről és büntetésről beszél. Szó sincs erről. A jelentés célja az, hogy visszahozzuk Magyarországot az európai családba. Valóban nem szeretnénk, hogy ön Farage, Salvini, vagy éppen Steve Bannon Európájába vigye el Magyarországot” – jelentette ki Niedermüller.

  • Anders Primdahl Vistisen az Európai Konzervatívok és Reformerektől azt mondta, hogy tragikomikus, ami zajlik. Szerinte jogosan vitatják meg, amiket a kormányok tesznek, de ha folytatódnak támadások Magyarország, Lengyelország és esetleg Olaszország ellen, akkor az európaiak az egész folyamatot kérdőjelezhetik meg. Hinnünk kell a magyar emberekben, mondta.

  • Peter Lundgren svéd nemzeti jobboldali képviselő szerint iskolai időket idéz a szöveg, amikor a gyerekek valakit megtámadnak, leordítják, aztán egymás hátát veregetve elmennek a büfébe. Ezt csinálják a parlament első soraiban ülő politikusok Orbánnal. Hozzátette, hogy a Sargentini-jelentés egy összeollózott anyag.

  • Sean Kelly ír néppárti képviselő elismerte, hogy Orbán bátor, amiért szembemegy a kritikával, de sokminden aggasztja. „Sajnos sokat kellett a jogok korlátozásáról hallaniuk az elmúlt években. A migránsellenes poszterek és a sajtószabadás korlátozása aggasztó jelenségek. Az is, hogy egy konkrét egyetem ellen eljár, mert az irányvonala nem tetszik önnek.”

    „Az én választóim jogosan kérdeznek engem arról, hogy van-e még az ön pártjának helye a Néppárton belül. Ez a kérdés ebben a pillanatban aktuálissá vált.”

  • Egy nemzetet nem lehet sokáig manipulálni, és ennek véget kell vetni, mondta Monica Macovei román független képviselő, a nemzeti jobboldali frakció tagja. „Ha Budapestről van szó, akkor azt látjuk, hogy a moszkvai gyakorlatot veszi át egyre jobban Orbán miniszterelnök úr. Egyre illiberálisabb az a politika, ami Magyarországon van.”

    A CEU rektora nemrég úgy nyilatkozott, hogy mindig voltak olyan emberek, akik gyűlölik az idegeneket, és ezért hajlamosak mindent elhinni egy kormánynak. Itt viszont a belső szabadságokról is szó van: a gazdasági szabadságot, amit a külső fenyegetés ürügyén leépít a magyar kormány – mondta Macovei.

  • Gál Kinga fideszes képviselő szerint a Sargentini-jelentés elsődleges célja az, hogy megbüntesse Magyarországot a migrációval szembeni kiállás miatt. Másrészt azt célozza, hogy az EP-választás előtt minél jobban megosztani a Néppártot.

    A jelentés „nem minket minősít, hanem azokat, akik kizárólag ideológiai megfontolások alapján készítették” – mondta. Ha hisznek a szabad Európában, akkor utasítsák el a jelentést, kérte a képviselőtársait.

  • "Hazug ez az egész EP. Románia példája is mutatja, ott százezrek tüntetnek a szocialista kormány korrupciója ellen, arról most nincs szó, rendőri erőszak van, az rendben van, ott európai értékek vannak állítólag, önt pedig támadják" Ön Európai hős – mondta Aymer Chaprade. "Önnek sok barátja van Ausztriában, Olaszországban, sokfelé Európában, menjen tovább ezen az úton" – biztatta a Nemzeti Front francia képviselője. 

  • Harald Vilimsky osztrák szabadságpárti képviselő elnézést kért, hogy a baloldal, a kommunisták, a liberálisok és a Zöldek nem szent szövetségét kell hallgatnunk. „Orbán miniszterelnök politikai hős, aki a migrációs hullámot végre megállította. Ő volt az egyetlen, aki az európai szabályokat végrehajtotta, aki ezért támadások célpontjává vált” – mondta.

    „Hazug az EP, mert Romániában százezrek tüntetnek a szocialista kormány korrupciójával szemben, és mégsem téma az ügy az Európai Parlamentben. Azért, mert szocialista kormányról van szó.”

    „Ausztriában, Lengyelországban, Európa sok sarkában önnek barátai vannak. Menjen tovább ezen az úton” – lelkesítette Orbánt.

  • Magyarországon vannak gondok a korrupcióval, a kisebbségek helyzetével, és sorolhatnám, mondta  Jussi Halla-aho finn nemzeti jobboldali képviselő.  „Ezeknek a problémáknak a nagy részét a múltból örökölték. Nem ez az oka annak, hogy most az EP céltáblája lett. Az igazi bűne azt, hogy szeretné megvédeni az országát a pusztító tömegbevándorlástól. Én egyetértek ezzel a politikával, de sajnos a multikulturalizmus és a liberális migrációs politika értékekké váltak, legalábbis ebben a házban.”

  • „Ön hazudik a közösségben és otthon, az ön honfitársainak. Meg akarja védeni Magyarországot Brüsszeltől? Nem kell, mert ez a mi családunk. Európát sem kell megvédeni olyan veszedelemtől, amit csak ön vázol fel” – mondta Ujhelyi István. Az MSZP képviselője szerint Orbán valójában egy  „bűnös, bűzös rezsimet akar megvédeni, amit felépített az oligarchákkal.” „Európai forrásokból épít birodalmat.”

    Ujhelyi szerint Orbán legnagyobb bűne az, „hogy elvette azt a hitet, hogy mindannyian magyarok vagyunk. Bevezette azt, amit régen csak Goebbels tudott, hogy jókra és rosszakra osztotta az országot. A nemzeti kokárdát is elvette, amit én most én visszaveszek” – mondta a szocialista politikus, kitűzve a kokárdát felszólalásakor. „Ön mérget dobott a közös ivókutunkba, ez hosszú időre meghatározza Magyarország mindennapjait. Ezért kell megszavazni a Sargentini-jelentést, hogy megtanulja, hogy ezt nem teheti senki a saját hazájával.”

  • "A magyar népet megtámadták a bankok, amelyeket soros tart a markában. Mi is azokat az értékeket osztjuk, mint ön, meg akarjuk védeni az indentitásunkat, szuverenitásunkat" – mondta Mara Bizzotto. A Nemzetek és Szabadság Európája frakcióból felszólaló képviselő szerint "Európát én és ön fogom megváltoztatni, együtt építjük fel a hazák, a nemzetek Európáját." 

  • Az EU egy érdekközösség és egy jogközösség. Az értékek és a jog nem ismernek pártpolitikai ügyeskedéseket, mondta az osztrák néppárti Othmar Karas. „A liberális demokrácia korszaka nem zárult le, szemben azzal, amit ön mond.” A liberális demokrácia lényege pedig, hogy tiszteletben tartja az alapjogokat, amelyek a szabadságot és a függetlenséget védik.

    „Az önök és a mi közös érdekünk az, hogy egy rendezett, strukturált párbeszéd folyjon. Az EU és az ön hitelességéről, és az együttműködésünk minőségének hitelességéről szól ez a történet” – mondta Othmar Karas.

  • A francia zöldpárti Eva Joly kijelentette: Pontosan, hogy megvédeni szeretnénk a magyar népet attól, hogy autokraták áldozataivá váljanak. Szerinte Orbán már csak a saját védenceit védi, és nem Magyarországot. „Nem a saját országát szolgálja, hanem bezárkózik egy autoriter érdekkörbe. Megváltozott nagyon” – mondta.