Jenő
-2 °C
6 °C

Fizessen csak a Google és a Facebook, mondja az EP

2018-09-12T111617Z 140278320 RC18120A4200 RTRMADP 3 EU-COPYRIGHT
2018.09.12. 21:59
Az Európai Parlament nem kíméli a nagy tech cégeket a szerzői jogokról szóló új javaslatában.

Az Európai Parlament (EP) szerdán elfogadta a tárgyalási pozícióját a szerzői jogok európai reformjáról. A parlament meggyőző többséggel, 438 szavazattal, 226 ellenszavazat és 39 tartózkodás mellett fogadta el álláspontját, amelyet a  tagállamokkal folytatott tárgyalások során képviselni fog.

Júliusban már a napirendjére tűzte ezt a szavazást az Európai Parlament, de olyan heves viták övezték a témát, hogy akkor nem tudtak volna egyetértésre jutni a képviselők.

A tech-óriásoknak osztozniuk kell a bevételen a művészekkel és újságírókkal

Az EP több esetben úgy változtatta meg az Európai Bizottság eredeti javaslatát, hogy biztosítsa: a művészek – zenészek, előadók és forgatókönyvek szerzői –, hírszolgáltatók és újságírók megkapják a munkájuk után járó fizetséget, amikor a termékeik a különböző megosztó platformokon, például a YouTube-on vagy a Facebookon, illetve a Google News-hoz hasonló hírgyűjtő oldalakon megjelennek.

Alex Voss, az ügy német néppárti felelőse kijelentette a szavazás után: „Nagyon örülök, hogy az internetóriások kifejezetten erős lobbija ellenére végre a ház többsége támogatja az európai kreatívok igazságos díjazását.”

Az innovációval kapcsolatos aggodalmaknak teret adva kiemeltük az irányelv hatálya alól a kis- és mikroplatformokat, hangsúlyozta a képviselő.

Tisztességes fizetség a művészek és újságírók számára, a start-upok ösztönzése

A parlamenti álláspont a bizottsági javaslathoz képest szigorítja az online platformok és aggregátorok felelősségre vonhatóságát a szerzői jogokkal kapcsolatban. A parlament szerint ezen platformok és aggregátorok felelőssége a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor szerzői jogi védelem alatt álló tartalmat tesznek közzé, akkor fizetniük kell a jogtulajdonosnak. A Parlament álláspontja konkrétan például azt kéri, hogy maguk az újságírók, és ne pusztán a kiadók részesüljenek ebből a bevételből.

A start-upok és az innováció ösztönzése érdekében ugyanakkor a parlament úgy döntött, hogy a kis- és mikroplatformokat kivonja az irányelv hatálya alól.

A szólásszabadság védelme

A parlament álláspontja értelmében a cikkekhez vezető linkek és némi egyéni leírás megosztása nem jelenti a szerzői jogok megsértését. Tehát a Google News továbbra is megoszthatja a cikkek linkeit anélkül, hogy felelősségre vonnák miatta.

A tartalomszolgáltatók csak olyan mechanizmus segítségével ellenőrizhetik a feltöltött anyagok esetében a szerzői jogok tiszteletben tartását, amely elkerüli, hogy „nem jogosulatlanul terjesztett művek” is fennakadjanak a rostán.  Az online tartalomszolgáltatóknak ezen kívül gyors és emberek, nem algoritmusok által működtetett jogorvoslati mechanizmust is létre kell hozniuk, ahol az indokolatlanul eltávolított tartalmak miatti panaszok benyújthatók.

A Wikipediára és a nyílt forráskódú szoftverplatformokra nem vonatkozik

Az állásfoglalás-tervezet kiemeli, hogy a Wikipediához hasonló, online enciklopédiák nem kereskedelmi célú feltöltése és a nyílt forráskódú szoftverplatformok, mint például a GitHub, automatikusan kívül esnek a szerzői jogi szabályzásnak alávetett tartalmak körén.

Erősebb tárgyalási pozíció a szerzők és az előadók számára

A parlament szövege megerősíti a szerzők és előadóművészek jogait. Ezentúl, ha a szerzői jogok hasznosításáért eredetileg kialkudott díj „aránytalanul” alacsony a művekből származó bevételhez képest, akkor további javadalmazást kérhetnek attól, akivel megállapodtak a jogok használatáról. A jogszabálytervezet szerint a bevételekbe a közvetett bevételt is bele kell számolni.

A szerzők és előadóművészek a szerzői jogok kizárólagos átruházásáról szóló szerződést vissza is vonhatják, amennyiben a védett teljesítményt hasznosító fél nem él a jogával.

A tervezett változtatásokról, amelyek elsősorban a videómegosztókat érintenék, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(Borítókép: Axel Voss a szavazás után - fotó:  Vincent Kessler / Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.