Zsuzsanna
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Babis nem ért egyet saját pártja EP-képviselőivel

2018.09.13. 15:28

Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke elhatárolódott mozgalma európai parlamenti képviselőinek előző napi szavazásától, amellyel igent mondtak a Sargentini-jelentésre. A cseh miniszterelnök a Partlamentní Listy című internetes hírportálnak nyilatkozva azt mondta, hogy Magyarország Csehország szövetségese és Orbán Viktor kormánya volt az egyedüli Európában, amely betartotta a korábban meghatározott szabályokat és egyértelműen fellépett az illegális bevándorlás ellen.

Az ANO a választásokon négy mandátumot szerzett az Európai Parlamentben. A mozgalom színeiben megválasztott három képviselő szerdán igent mondott a Sargentini jelentésre, amely jóváhagyta, hogy az uniós szerződés hetedik cikke alapján eljárás indulhasson Magyarország ellen. Pavel Telicka, az EP egyik alelnöke, akit az ANO színeiben választottak meg, de időközben kilépett a mozgalomból, szintén megszavazta a jelentést.

„Magyarország ismételten nem veszi figyelembe az EU figyelmeztetéseit, például a bíróságok helyzetével kapcsolatban. A jóváhagyott javaslat felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon nagy a kockázata az uniós alapértékek megsértésének" – indokolta az ANO európai képviselőinek álláspontját Martina Dlabajová, a Mladá Fronta Dnes című lapnak nyilatkozva.

Csehországnak az EP-ben 21 képviselője van, sajtójelentések szerint a szerdai szavazáson húszan vettek részt. Közülük kilencen igent mondtak a jelentésre, egy tartózkodott, és tízen ellene szavaztak, írja az MTI.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.