Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Weber: Magyarországon rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot

2018.09.14. 14:46

Magyarországon jelenleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot, és ezen uniós alapértékek tekintetében nem szabad kompromisszumot kötni, ezért is volt szükség a magyar helyzetről szóló különjelentés megszavazására az Európai Parlamentben

- mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a Le Soir című belga lapnak adott pénteki interjújában.

Weber elmondta, azért szavazott igennel az Sargentini-jelentésre, mert Orbán Viktor kormánya nem tett lépéseket a kompromisszum felé. Annak ellenére sem, hogy korábban még az alkotmányt is hajlandó volt módosítani az Európai Bizottság kifogásai miatt, ezért most más szintre kell emelni a párbeszédet.

Európa a kompromisszumot jelenti - mondta, és hozzátette, hogy az uniós alapértékek tekintetében nem lehet kompromisszumot kötni, ezért is szavazta meg a jelentést a néppárti képviselők többsége.

A frakcióvezető a Közép-európai Egyetem ügyét és a civil szervezeteket érintő új törvényeket emelte ki, de arról is beszélt, hogy Magyarországon fennáll a veszélye a jogállamiság rendszerszintű sérülésének.

"Mi felelősséget vállaltunk, most a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak kell végre megoldania a kérdést" - mondta.

Weber más kérdésekről is beszélt, és kiemelte, az uniós tagországoknak mielőbb megállapodásra kell jutniuk a migrációs helyzet kezeléséről, ugyanis a populista erők malmára hajthatja a vizet a jövő évi európai parlamenti választásokon, amennyiben ez nem sikerül. (MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.