Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Szájer Józsefnek elege van a mai európai politikából

2018.10.05. 04:54
A néppárti frakció kétharmada a Fidesz ellen szavazott a Sargentini-jelentés kapcsán, és ezt nehéz elfelejteni a kormánypárti EP-képviselő szerint. Ennek ellenére nem a szakítás felé tart a Néppárt és a Fidesz viszonya. Az EP-választásnak az a tétje, hogy egy értékeiben teljesen összeolvadt konzervatív-szociáldemokrata-liberális koalíció irányítja majd Európát, vagy egy valódi jobbközép szövetség.

„Nem hiszem, hogy bárkinek is oka volna arra, hogy ne legyen csalódott és szomorú amiatt, amit Strasbourgban Magyarországgal műveltek” – mondta a Sargentini-szavazás kapcsán Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Mandinernek adott interjújában. Azon az alapon, ahogy Magyarországot kritizálták, mindegyik országról lehetne írni egy Sargentini-jelentést, vélekedett. Egy kicsivel objektívebb, elfogulatlanabb összehasonlításból pedig kiderülne, hogy Magyarország a legrosszabb esetben is a rangsor középmezőnyében szerepel. Viszont ha nekiállnánk egymást így kioktatni, azzal szétvernénk az uniót, tette hozzá.

Különösen fájlalta a Sargentini-ügy kapcsán, hogy sok európai néppárti kollégája is megszavazta a jelentést. Ez annak köszönhető, hogy célzott, gyakran személyre szabott kampánnyal helyezték őket nyomás alá a hazai terepükön, és nem mertek kiállni a Fidesz mellett. Akik pedig kiálltak, azoktól a saját országukban számon kérték a döntésüket. A frakcióvezető Manfred Weber is elfordult a Fidesztől, akivel pedig együtt politizálták végig az elmúlt másfél évtizedet, emelte ki Szájer József. A többi bajor keresztény-szociális unióbeli (CSU) képviselő viszont kitartott mellettük.

A frakció majdnem kétharmada a Fidesz ellen szavazott, összesen hetven képviselő váltott oldalt a korábbi hasonló szavazásokhoz képest. Szájer Józsefet ez azért is elszomorította, mert a Fidesz korábban kiállt a testvérpártjai mellett, például amikor Ausztriát vagy a jobboldali olasz kormányt támadták. „A szavazás kirajzolt egy térképet, ami alapján innentől könnyebben felismerhetjük barátainkat és ellenfeleinket” - reagált arra az észrevételre, hogy meglehetősen színes társaság szavazott viszont nemmel a jelentésre, az EU-szkeptikusoktól a portugál kommunistákig.

A Fidesz kizárása egy baloldali narratíva

Ennek ellenére szerinte nem a szakítás felé tart a Néppárt és a Fidesz viszonya. Érzelmek vannak, beszélgetések zajlanak, és „nehéz mostantól elvonatkoztatni attól, ki hogyan szavazott ebben a nekünk fontos kérdésben” – mondta. De továbbra is minden racionális érv amellett szól, hogy a Fidesznek a Néppártban kell maradnia, szögezte le.

Mivel továbbra is a Néppárt Európa legnagyobb politikai ereje, itt fog eldőlni, hogy merre halad majd a kontinens. A mostani irány sehová nem vezet a kormánypárti képviselő szerint. „Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy egy liberális, szocialista vagy néppárti vezeti-e az Uniót, úgysincs köztük különbség” – mondta. Az Európai Bizottság elnöke, a néppárti Jean-Claude Juncker semmiben nem különbözik a névleg szocialista, valójában liberális első helyettesétől, a holland Frans Timmermanstól. A liberális és baloldallal szemben kell világos alternatívát állítani, ez pedig a Néppárt nélkül nem lehetséges, szögezte le.

A Fidesz az elmúlt három EP-választáson 50 százalékos eredménnyel végzett, amellyel a Néppárt legsikeresebb pártja. „A minket bíráló svéd, luxemburgi és finn tagpártok együtt rendelkeznek annyi mandátummal, mint a Fidesz egymaga” – mutatott rá Szájer József. A baloldal stratégiája az, hogy a Fidesz kizárásáról beszél a magyar kormány gazdasági sikerei helyett, mert tudják, hogy szoros lesz az EP-választás, és a Fideszre leadott szavazatokon is múlhat, hogy melyik pártcsaládból kerül ki az Európai Bizottság elnöke.

Szocialista–liberális–néppárti koalíció lesz, vagy jobbközép Európa

Az EP-választás tétjének azt tartja Szájer József, „hogy összeáll-e egy olyan koalíció, amelyben a szocialisták, a néppártiak esetleg beveszik még pluszban a liberálisokat is és akkor Verhofstadt vagy valamelyik hasonszőrű liberális lesz az Európai Parlament vagy a Bizottság elnöke. Vagy új irányt szabunk, változtatunk és létrehozunk egy jobbközép szövetséget az európai parlamenti frakciók között az európai határok megvédésére, a bevándorlás megállítására, Európa megújítására.”

Emmanuel Macrontól szerinte nem kell félni, mert Franciaországban nem túl népszerű, és a pártja a mostani állás szerint maximum a kétszeresét kapná annak, mint amit a Fidesz remélhet – ha nagyon jól szerepel. Ezzel nem lehet kiforgatni a sarkaiból Európát.

„Tizennégy évig voltam a magyar Országgyűlés tagja, nagyon szép időszak volt. Tizennégy éve vagyok az európai politikában. Tele van vele a hócipőm” – fejezte be az interjút Szájer József. Arról még nem döntött ő és a Fidesz sem, hogy indul-e a következő választáson, de túl sok örömre nincs ok a mai európai politikában. Ezért várja mindenki a változást, a jövő májust, mondta végezetül.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.