Nem kezedeményezték még hivatalosan a Fidesz kizárását az Európai Néppártból

2018.10.17. 18:04

Egyelőre egyik tagpárt sem indítványozta hivatalosan a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP) - írja az MTI.

Joseph Daul pártelnök az EPP szerdai brüsszeli csúcstalálkozója előtti sajtóértekezletén arról számolt be, hogy délután komoly vitát fognak folytatni a konzervatív erőket összefogó pártcsaládon belül a magyarországi helyzetről és Orbán Viktor kormányfőről, amelyben mindenki elmondhatja a véleményét, és utána meglátják, hogyan fognak lépni a nemzeti tagpártok.

Az EPP alapokmányának értelmében legalább öt különböző országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását, azonban eddig még egyetlen hivatalos levelet sem kapott ez ügyben.

Hozzátette, a döntést pártelnökként tiszteletben tartaná, a mostani találkozón viszont még biztosan nem születik semmilyen határozat.

Mint tudják, mindig is barátja voltam Orbán Viktornak, mindig megvédtem őt. De kötelességem védeni a szabadságot, a demokráciát, a jogállamiságot, az akadémiai szabadságot, az emberi jogok tiszteletét, a szabad civil társadalmat is.Ezek jelentik az Európai Unió alapját, és pártunknak is szent értékei. Legyen világos, hogy ezen a téren nem köthető kompromisszum.

A Politico hírportál szerint Alexander Stubb, az egyik lehetséges néppárti csúcsjelölt hangsúlyozta: nyílt, őszinte vitát kell tartani szerdán, utána pedig az EPP-nek vagy fel kell függesztenie a Fidesz tagságát, vagy szerződésbe foglalva köteleznie kell a pártot az uniós értékek fenntartására.

A szerda este kezdődő EU-csúcstalálkozó előtti néppárti ülésen a magyar miniszterelnök is részt vesz.

Az Európai Néppárton belül többen már régóta a Fidesz kizárásának pártján vannak a magyar kormány "elfogadhatatlan" intézkedései miatt, mások ugyanakkor gyakran azzal érvelnek, hogy ezzel az egyetlen módját is elveszítenék Orbán Viktor "kordában tartásának".

Az Európai Parlament szeptemberben szavazta meg a magyar jogállamiságról szóló Sargentini-jelentést, amelynek alapján megindították az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást. A néppárt képviselői közül 115-en igennel, 57-en nemmel voksoltak, 28-an pedig tartózkodtak. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!
Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Tippek
  • Bankszámla