Orbán Manfred Webert támogatja az Európai Néppárt élére

2018.10.18. 11:46 Módosítva: 2018.10.18. 11:46

A Politico írta meg szerdán, hogy az Európai Néppárthoz tartozó nyolc országból hétnek a vezetője biztosította levélben támogatásáról Manfred Webert, aki a következő elnök lenne az Európai Bizottság élén, de Orbán egyelőre nem. Bulgáriából, Horvátországból, Ciprusról, Írországból, Ausztriából és Romániából is támogató levelet kapott. Orbánék nem küldtek levelet akkor, a Miniszterelnöki Kabinetiroda viszont most, csütörtökön közleményt adott ki, amiben azt írják, végül Orbán és a Fidesz is Webert támogatja. 

Weber egy hónapja jelentette be, hogy indulna az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségéért, így ha őt választják, ő vezetné az Európai Néppártot az európai parlamenti választás kampányában, és a választás után szeretné megszerezni az Európai Bizottság elnöki tisztségét.

A Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök nem Alexander Stubb, hanem Manfred Weber jelölését támogatja az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelölti tisztségére – közölte a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter csütörtökön az MTI-vel.

Rogán Antal felidézte, az EPP elnöksége szerdán meghallgatta mindkét pályázó politikust: az Európai Néppárt liberális szárnyához tartozó Alexander Stubb volt finn kormányfőt és az EPP kereszténydemokrata szárnyához tartozó Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezetőt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökhelyettesét.

Orbán Viktor az elhangzottak alapján – és amennyiben a két jelölt közül kell választani – egyértelműen a Néppárt keresztény szárnyához tartozó bajor kereszténydemokrata Webert támogatja, szemben az EPP liberális szárnyához tartozó Alexander Stubbal, és ezt teszi majd a Fidesz is a néppárt novemberi helsinki kongresszusán, ahol a jobbközép erőket összefogó pártcsalád listavezetőjének személyéről döntenek majd – mondta el a miniszter.

Manfred Weber a Sargentini-jelentés előtt kijelentette, hogy ő maga is megszavazza azt, azt mondta, pártjának meg kell húznia a határvonalat, vitatkozni fognak Orbánnal. Ki fognak állni az európai uniós alapjogokért, és ebben a tekintetben „semmilyen engedményt” nem fognak tenni Orbán Viktor magyar kormányfő pártjának.

Magyarországon jelenleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot, és ezen uniós alapértékek tekintetében nem szabad kompromisszumot kötni, ezért is volt szükség a magyar helyzetről szóló különjelentés megszavazására az Európai Parlamentben

–mondta akkor

Manfred a CEU-val kapcsolatban úgy fogalmazott:

Követelni fogjuk, hogy engedje tovább működni az egyetemet. Nem tudom elfogadni, hogy bezárják az egyetemet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Bankszámla