Aliz
6 °C
14 °C

Ha a Fidesz nem tesz hitet az európai értékek mellett, ideje továbbállni

2018.10.19. 10:01
A volt finn miniszterelnök, Alexander Stubb csap össze a német Manfred Weberrel azért, hogy melyikük legyen az Európai Néppárt jelöltje az EU Bizottságának élére a jövő évi EP-választás után. Stubb hadat üzent az illiberalizmusnak, és az európai értékek védelmezőjeként lép fel. Pragmatikus megállapodást kötne a Fidesszel a további együttműködésről a Néppártban, de ha Orbán nem foglalja írásba, hogy tiszteletben tartja a közös értékeket, nincs helyük a pártcsaládban Stubb szerint. Az EU már most is jól védi a saját értékeit, és a hetes cikk is helyesen van megfogalmazva, mert teret és időt enged a tárgyalásnak és a megegyezésnek a vitás ügyekről. Az EU hibája is, hogy megerősödött a populizmus, mert a négy feladatából csak egyet teljesít maradéktalanul. Egyébként pedig minden politikus a szerepéből fakadóan populista. A finn jelölttel beszélgettünk az Európai Parlamentben.

„Még mindig reménykedem, hogy nem fog szétszakadni az Európai Néppárt” – mondta az EUrologusnak a volt finn miniszterelnök Alexander Stubb, aki jelöltette magát, hogy ő legyen az Európai Néppárt (EPP) arca a konzervatív pártcsalád európai parlamenti választási kampányában.

Az első nyilatkozataiban azonnal felszólalt a lengyel és a magyar kormány ellen, amelyek szerinte megsértik az európai értékeket. Megígérte, hogy a pártszövetségen belül rendezni fogja ezt a problémát a Fidesszel. Viszont éppen az ő fellépése élezheti még tovább az ellentétet az EPP liberális és illiberális érzelmű tagjai között.

Tipikus skandinávnak tartja magát, és ebből az is következik, hogy a szövetség liberális szárnyához tartozik. Riválisa, a bajor Manfred Weber a pártcsalád jobbközép vonulatát erősíti. A Néppárton kívülről nézve viszont mindketten jobboldalinak számítanak, vélekedett Stubb.

„Nagyon pragmatikus vagyok, ha problémák kezeléséről van szó” – nyugtatott mindenkit. Tisztában van vele, hogy milyen aggályok vetődnek fel a Fidesz kormányzásával, de azt is elfogadja, hogy a fideszes képviselők igazságtalannak érzik a politikai támadást, amely a Sargentini-jelentéssel érte őket.

Ezzel a hozzáállással fognak tárgyalni a Fidesszel a párton belül, amelynek a végén egy írásos nyilatkozatot szeretnének látni a magyar kormánypárttól, amelyben hitet tesz a szövetség által vallott értékek mellett. Ha a Fidesz hajlandó erre, akkor az EPP tagja marad, de ha nem, akkor „itt az ideje továbbállni” – fejtette ki Alexander Stubb.

Alexander Stubb

Ötven éves finn jobboldali politikus, korábbi finn miniszterelnök és pénzügyminiszter. Nemzetközi kapcsolatokból doktorált a London School of Economicson 1998-ban. Volt európai parlamenti képviselő, dolgozott diplomataként Finnország EU melletti képviseletén, és tanácsadóként az Európai Bizottságban. Jelenleg az Európai Beruházási Bank egyik alelnöke.

Egy évig tartó miniszterelnöksége alatt 2014-2015-ben bevette a kormánykoalícióba az Igaz Finnek nevű radikális jobboldali pártot, akik aztán felbomlottak és mérsékeltebb politikára váltottak. 2015-ben azonban éppen a „Finnek” néven újjáalakult populista párt tessékelte maga mögé Stubb Nemzeti Koalícióját a választáson.

  

Hogyan védje az EU az európai értékeket?

Nem feltétlenül kell változtatni az uniós szerződésen ahhoz, hogy az EU képes legyen megvédeni az alapszerződésében foglalt értékeket: a demokráciát, a jogállamiságot, az egyenlőséget, az emberi jogok tiszteletét. Igaz, hogy a szerződés nem fejti ki pontosan, hogy mi számít a demokrácia sérülésének, és mitől csorbul a jogállamiság, de Alexander Stubb szerint ez nem véletlenül van így.

A hetes cikk is azért ad annyi időt és teret a párbeszédre, amennyi csak szükséges, hogy ne szabjon korlátokat a megegyezésre. Ha nem így lenne, akkor sarokba szoríthatná a tagállamokat. Nemcsak azt, akivel szemben az eljárás zajlik, hanem a többieket is.

Stubb nem ért egyet azzal a szemlélettel, hogy az Európai Unió alapvetően egy gazdasági együttműködés. „Azt hiszem, hogy [az EU] egy politikai, értékeken alapuló unió, amelyik gazdasági eszközöket használ” – mondta. Az örök vita arról szól, hogy az EU-t mint projektet a szív vagy az ész indította-e be. „Ennek a projektnek az elejétől kezdve szíve van, de az eszközök, amelyeket használ, azok nagyon racionálisak.”

Az EU a négy feladatából csak egyet teljesít rendesen

Azért emelkednek fel populista pártok Európában többek között, mert az Európai Unió a négy alapvető feladatából csak egyet teljesít: azt, hogy béke van az unióban, fejtette ki Alexander Stubb. A másik három: a stabilitás, a biztonság és a jólét már rázósabban teljesülnek. Az euróválság és a migrációs válság frusztrálta és megijesztette az embereket, akik egyszerű magyarázatok után kezdtek nézni.

Ugyanakkor nagyon rémisztőnek tartja, hogy politikusok még jobban felkorbácsolják ezt a félelmet. „Egy politikusnak nem az a dolga, hogy félelmet szítson. Éppen az ellenkezője a dolga.” Ha a politikusok a terrorizmus és a migráció témáit használva rémületet keltenek, akkor nem lehet konstruktív közéleti vitát folytatni, mondta.

Minden politikus alapértelmezésben populista

Azt a kérdést, hogy nem tartja-e túlságosan baloldali jelöltnek magát ahhoz, hogy egységet tudjon teremteni maga mögött az Európai Néppártban, lesöpörte. Szerinte a bal- és a jobboldal ódivatú kifejezések a politikában. A következő választáson nem a baloldal és a jobboldal lesznek a szembenállás kulcsszavai. Sokkal inkább a szűk környezetben gondolkodás csap majd össze a globális szemlélettel, nemzeti a nemzetközivel, EU-ellenes az EU-pártival, és populista a kevésbé populistával, ugyanis „mindegyik politikus definíció szerint populista” – világított rá.

Az Európai Néppárt vezetése ettől függetlenül nem biztos, hogy örömmel  tekint a jelöltségére, mert túl élesen megosztja a pártot. Erre a felvetésre azt mondta, hogy ő mindenkihez nyitottan viszonyul, és nyílt sisakkal játszik. Nem akarja, hogy a pártok jelöltjét zárt ajtók mögött válasszák ki. Azért is jelentkezett a feladatra, mert fontosnak tartja, hogy legalább két jelölt induljon a versenyben, és hiteles vitát folytassanak.

Gond nélkül együttműködöm a populistákkal

Milyen pártnak szeretné látni az Európai Néppártot a választás után? Egy mérsékelt jobbközép pártnak, amelyről reméli, hogy Európa-párti szövetség lesz, megoldásokra törekvő, és kompromisszumokra képes más pro-európai erőkkel, mint például a liberálisokkal és talán a szocialistákkal.

„Nem okoz gondot együttműködnöm populistákkal, kormányoztam már velük – emlékezett vissza. – De csak akkor, ha a populisták tiszteletben tartják az értékeket, amelyek mellett kiállunk az Európai Unióban.”

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.