Jolán
2 °C
4 °C

Nincs napirenden a Fidesz kizárása az Európai Néppártból

2018.11.07. 00:22
Manfred Weber néppárti frakcióvezető szerint a pártcsalád egyik tagja sem követeli a Fidesz kizárását. Mindazonáltal nyomást fognak gyakorolni Orbán Viktorra, hogy mint a pártcsalád tagja, tartsa tiszteletben az európai alapjogokat és az alapelveket.

Nincs napirenden a Fidesz kizárása az Európai Néppártból – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és európai parlamenti választási csúcsjelöltségére pályázó politikusa egy keddi prágai rádiónyilatkozatban, írta az MTI.

„A Fidesz kizárását az EPP-ből egyetlen tagpárt sem követeli. Ez a kérdés nem időszerű” – jelentette ki Weber abban az interjúban, amelyet kedden sugárzott a közszolgálati Cseh Rádió (CRo).  A német politikus ugyanakkor kifejtette: az EPP-ben nincs tere az alapjogok megkérdőjelezésének, ezért támogatta az Európai Parlament javaslatát a jogállamisági eljárás megindítására Magyarország ellen.

„Világos, hogy Orbán Viktornak mint a pártcsalád tagjának tiszteletben kell tartania az alapjogokat és az alapelveket. Ebben nyomást fogunk gyakorolni rá” – tette hozzá a bajor EP-képviselő.

Az Európai Néppárt ezen a héten tartja az éves kongresszusát, ahol a párt elnöksége egy határozati javaslatban tett hitet ezek mellett az értékek mellett. Szeretnék, ha a Fidesz is jóváhagyná ezt a határozatot.

Manfred Weber szerint az Európai Unió problémáit és az EU-n belüli nézetkülönbségeket párbeszéddel kellene megoldani. „Meggyőződésem, hogy ilyen párbeszédet az Európai Néppártban is le tudunk folytatni. Nem panaszkodnunk kellene egymásra, hanem közösen leülni egy asztalhoz és beszélgetni. Ezeket a problémákat csak így oldhatjuk meg” – vélekedett Weber, elutasítva Európa megosztását és a kétsebességű EU gondolatát. Szerinte az EU-nak jobban oda kellene figyelnie Közép-Európára is. „Meghallgatni és megérteni egymást, ez az egyetlen út, amelyen Európában mehetünk” – hangsúlyozta. 

A migrációval kapcsolatban Weber úgy vélte, hogy sürgős döntésre van szükség. „Amennyiben a menekültek problémáját nem oldjuk meg, amennyiben Andrej Babis, Angela Merkel és Orbán Viktor kormányfők nem egyeznek meg azon témák legalább 80 százalékában, amelyek az asztalon hevernek, az a kontinensünk szélsőségeseit erősíti meg” – hangzott el az interjúban. A frakcióvezető bízik abban, hogy a megoldást a jelenlegi osztrák EU-elnökség befejezéséig sikerülhet megtalálni.

Manfred Weber szerint a jövő évi EP-választások jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy újra megvitassák Európa működésének alapelveit, szerinte párbeszédre és kompromisszumokra van szükség. „A kulcskérdés: készen állunk-e a partnerségre, a párbeszédre és a kompromisszumok megkötésére. Aki azt mondja, kész ebben részt venni, azt üdvözöljük. Aki azonban csak azt mondogatja, hogy Olaszország elsősorban, Franciaország vagy Ausztria elsősorban, s ha csak az egoizmust fogja erőltetni, az az Európai Unióban nem fogadható el” - vélekedett a német EP-képviselő.

Az EPP-ben ketten pályáznak a csúcsjelölti pozícióra, Alexander Stubb és Manfred Weber, és miután jelenleg ez a pártcsalád a legnagyobb az Európai Parlamentben, nekik van esélyük arra, hogy a választások után valamelyikük az Európai Bizottság elnöke legyen. Az EPP végső csúcsjelöltjének személyéről a pártcsalád kongresszusán, csütörtökön Helsinkiben döntenek. 

Ki lesz a befutó?

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint valószínűleg Alexander Stubb lesz a Európai Bizottság elnöke. A szakértő az M1 aktuális csatornán kedden azt mondta, hiába kisebb a konszenzus Alexander Stubb mögött, olyan erős programmal lépett fel, amely őt teszi esélyesebbé. A nagy nyugati államok ugyanakkor az Európai Néppárt (EPP) másik csúcsjelöltjét, Manfred Webert támogatják. Kiemelte, az Európai Bizottság szerepe átalakulóban van, de a tagállamok még mindig erős kontrollt gyakorolnak rá.

Deák Dániel politológus szerint pozitív fejleményt jelentene Közép-Európának, ha Manfred Webert választanák az Európai Bizottság elnökének. Szerinte Weber bajor politikusként sokkal közelebb áll Közép-Európához, mint a bizottság mostani elnöke, Jean-Claude Juncker, aki nem ismerte ezt a térséget.  Ha Webert választják meg, akkor azok a viták, amelyek most fennállnak Közép-Európa és Brüsszel között, nagy valószínűséggel kompromisszumos úton megoldódnak majd – emelte ki a politológus.  Hozzátette: kérdés ugyanakkor, mennyit ad fel elveiből a bajor politikus, ha egyezkednie kell a balliberális pártokkal.

Az Európai Bizottság elnöki tisztségére szintén pályázó Alexander Stubb a junckeri vonalat képviseli, liberális, Emmanuel Macron francia elnök elképzeléseit szeretné megvalósítani. Jelölése akár szakadáshoz is vezethet az Európai Néppárton belül, bár a jelenlegi erőviszonyok szerint nincs esélye a csúcsjelöltségre – mondta Deák Dániel.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.