Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Nincs napirenden a Fidesz kizárása az Európai Néppártból

2018.11.07. 00:22
Manfred Weber néppárti frakcióvezető szerint a pártcsalád egyik tagja sem követeli a Fidesz kizárását. Mindazonáltal nyomást fognak gyakorolni Orbán Viktorra, hogy mint a pártcsalád tagja, tartsa tiszteletben az európai alapjogokat és az alapelveket.

Nincs napirenden a Fidesz kizárása az Európai Néppártból – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és európai parlamenti választási csúcsjelöltségére pályázó politikusa egy keddi prágai rádiónyilatkozatban, írta az MTI.

„A Fidesz kizárását az EPP-ből egyetlen tagpárt sem követeli. Ez a kérdés nem időszerű” – jelentette ki Weber abban az interjúban, amelyet kedden sugárzott a közszolgálati Cseh Rádió (CRo).  A német politikus ugyanakkor kifejtette: az EPP-ben nincs tere az alapjogok megkérdőjelezésének, ezért támogatta az Európai Parlament javaslatát a jogállamisági eljárás megindítására Magyarország ellen.

„Világos, hogy Orbán Viktornak mint a pártcsalád tagjának tiszteletben kell tartania az alapjogokat és az alapelveket. Ebben nyomást fogunk gyakorolni rá” – tette hozzá a bajor EP-képviselő.

Az Európai Néppárt ezen a héten tartja az éves kongresszusát, ahol a párt elnöksége egy határozati javaslatban tett hitet ezek mellett az értékek mellett. Szeretnék, ha a Fidesz is jóváhagyná ezt a határozatot.

Manfred Weber szerint az Európai Unió problémáit és az EU-n belüli nézetkülönbségeket párbeszéddel kellene megoldani. „Meggyőződésem, hogy ilyen párbeszédet az Európai Néppártban is le tudunk folytatni. Nem panaszkodnunk kellene egymásra, hanem közösen leülni egy asztalhoz és beszélgetni. Ezeket a problémákat csak így oldhatjuk meg” – vélekedett Weber, elutasítva Európa megosztását és a kétsebességű EU gondolatát. Szerinte az EU-nak jobban oda kellene figyelnie Közép-Európára is. „Meghallgatni és megérteni egymást, ez az egyetlen út, amelyen Európában mehetünk” – hangsúlyozta. 

A migrációval kapcsolatban Weber úgy vélte, hogy sürgős döntésre van szükség. „Amennyiben a menekültek problémáját nem oldjuk meg, amennyiben Andrej Babis, Angela Merkel és Orbán Viktor kormányfők nem egyeznek meg azon témák legalább 80 százalékában, amelyek az asztalon hevernek, az a kontinensünk szélsőségeseit erősíti meg” – hangzott el az interjúban. A frakcióvezető bízik abban, hogy a megoldást a jelenlegi osztrák EU-elnökség befejezéséig sikerülhet megtalálni.

Manfred Weber szerint a jövő évi EP-választások jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy újra megvitassák Európa működésének alapelveit, szerinte párbeszédre és kompromisszumokra van szükség. „A kulcskérdés: készen állunk-e a partnerségre, a párbeszédre és a kompromisszumok megkötésére. Aki azt mondja, kész ebben részt venni, azt üdvözöljük. Aki azonban csak azt mondogatja, hogy Olaszország elsősorban, Franciaország vagy Ausztria elsősorban, s ha csak az egoizmust fogja erőltetni, az az Európai Unióban nem fogadható el” - vélekedett a német EP-képviselő.

Az EPP-ben ketten pályáznak a csúcsjelölti pozícióra, Alexander Stubb és Manfred Weber, és miután jelenleg ez a pártcsalád a legnagyobb az Európai Parlamentben, nekik van esélyük arra, hogy a választások után valamelyikük az Európai Bizottság elnöke legyen. Az EPP végső csúcsjelöltjének személyéről a pártcsalád kongresszusán, csütörtökön Helsinkiben döntenek. 

Ki lesz a befutó?

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint valószínűleg Alexander Stubb lesz a Európai Bizottság elnöke. A szakértő az M1 aktuális csatornán kedden azt mondta, hiába kisebb a konszenzus Alexander Stubb mögött, olyan erős programmal lépett fel, amely őt teszi esélyesebbé. A nagy nyugati államok ugyanakkor az Európai Néppárt (EPP) másik csúcsjelöltjét, Manfred Webert támogatják. Kiemelte, az Európai Bizottság szerepe átalakulóban van, de a tagállamok még mindig erős kontrollt gyakorolnak rá.

Deák Dániel politológus szerint pozitív fejleményt jelentene Közép-Európának, ha Manfred Webert választanák az Európai Bizottság elnökének. Szerinte Weber bajor politikusként sokkal közelebb áll Közép-Európához, mint a bizottság mostani elnöke, Jean-Claude Juncker, aki nem ismerte ezt a térséget.  Ha Webert választják meg, akkor azok a viták, amelyek most fennállnak Közép-Európa és Brüsszel között, nagy valószínűséggel kompromisszumos úton megoldódnak majd – emelte ki a politológus.  Hozzátette: kérdés ugyanakkor, mennyit ad fel elveiből a bajor politikus, ha egyezkednie kell a balliberális pártokkal.

Az Európai Bizottság elnöki tisztségére szintén pályázó Alexander Stubb a junckeri vonalat képviseli, liberális, Emmanuel Macron francia elnök elképzeléseit szeretné megvalósítani. Jelölése akár szakadáshoz is vezethet az Európai Néppárton belül, bár a jelenlegi erőviszonyok szerint nincs esélye a csúcsjelöltségre – mondta Deák Dániel.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.