Judit
2 °C
7 °C

A Fidesznek a macedón jogállamiságról kell szavaznia jövő héten

2018-11-20T133647Z 1084279192 RC1FE2210770 RTRMADP 3 MACEDONIA-H
2018.11.23. 15:09 Módosítva: 2018-11-23 15:50:26
Fideszes képviselők korábban jóváhagyták a szöveget, amely elismerően nyilatkozik a jogállamiság felé tett előrelépésekről Macedóniában.

Kínos szavazás vár a Fideszre az Európai Parlament (EP) jövő heti brüsszeli ülésén – írta pénteken a Népszava. Ugyanis az Európai Unió képviselőtestülete csütörtökön a macedón jogállamiság helyzetéről fogad el jelentést. A Fidesz EP-képviselői a szakbizottsági szinten támogatták a határozattervezetet, amely néhány kritikai megjegyzés mellett számos pozitív megállapítást tesz Macedónia demokratikus fejlődésével, az igazságszolgáltatással, valamint a korrupcióellenes küzdelemmel kapcsolatban.

Azóta viszont politikai okokból zajló üldöztetésére hivatkozva menedékjogot adott Magyarország a volt macedón miniszterelnök Nikola Gruevszkinek. Ez megkérdőjelezi azt az álláspontot, hogy a balkáni országban előrelépés történt volna például az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításában. 

Az Európai Parlament macedón országjelentésének 23. pontja szerint „az EU üdvözli a felelősségteljes kormányzás, az elszámoltathatóság és a szabad médiakörnyezet előmozdítása, az átláthatóság javítása és a nyilvános információkhoz való hozzáférés javítása érdekében tett erőfeszítéseket. A szöveg külön kiemeli a macedón jogalkotási reformot, amelynek célja „az igazságügyi függetlenség, elszámoltathatóság és szakmaiság visszaállítása, valamint a politikai beavatkozás és a szelektív igazságszolgáltatás felszámolása”. 

Az EP szociáldemokrata-frakciója két módosító indítványt is beadott a határozattervezethez, mindkettő kifejezetten a Gruevszki-üggyel kapcsolatos, írta a Népszava. Az első támogatásáról biztosítja a macedón kormányt az euroatlanti integrációs törekvéseiben, valamint kiemelik, hogy Gruevszki ügyében független és transzparens eljárás folyt. A másik felszólítja a magyar kormányt, hogy minden szükséges információt közöljön arról, miért kapott menekült státuszt Gruevszki és „elvárja, hogy a magyar kormány szigorúan a hatályos nemzeti és nemzetközi jog szerint járjon el Gruevszki kiadatási kérelmét illetően”. 

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő elmondta: azért javasolta a szociáldemokrata frakció ezeket a módosításokat, hogy a Fidesz képviselői is valljanak színt: mit gondolnak Gruevszki ügyéről európai szinten.

A bővítésért felelős uniós biztos, Johannes Hahn szerdán meglepetésének adott hangot, hogy a magyar kormány támogatja Macedónia uniós csatlakozását, ugyanakkor nem tartja biztonságos országnak, hiszen befogadott egy Macedóniából menekülő politikust.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

(Borítókép: Nikola Gruevszki és Orbán Viktor beszélget Szopkje-ban 2011. május 12-én. Fotó: Ognen Teofilovski / Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.