Árpád
-2 °C
3 °C

Az EP felszólította Magyarországot, hogy adja ki Nikola Gruevszkit Macedóniának

2018.11.29. 12:57 Módosítva: 2018-11-29 16:15:59
Macedónia EU-csatlakozás irányába tett erőfeszítéseit értékelte az Európai Parlament, ebbe a jelentésbe került be a felszólítás.

Az Európai Parlament csütörtökön véleményezte, hogy mennyit haladt előre Albánia, Macedónia és Montenegró az esetleges uniós csatlakozás felé. Baloldali és zöldpárti javaslatra a Macedóniáról szóló jelentésbe bekerült egy mondat, amely felszólítja Magyarországot, hogy adja ki hazájának a törvényesen elítélt volt miniszterelnököt.

Az Európai Parlamentnek semmilyen hatásköre nincs Gruevszki kiadatásának kérdésében. A felszólítás egy politikai üzenet és nyilvános nyomásgyakorlás, jogi kötelező erő nélkül.

A Macedóniáról szóló jelentés (melynek októberi verziója elérhető itt) üdvözölte, hogy Macedónia határozottan elkötelezett a 2015-ös pržinói megállapodás és a sürgős reformprioritások hiánytalan végrehajtása mellett. Azt írta, hogy ezek az elkötelezettségek az unióval kapcsolatos reformok terén is intenzívebb erőfeszítésekhez vezettek.

Felszólította ugyanakkor a macedón hatóságokat, hogy fokozzák a pénzmosás és az összeférhetetlenség elleni harcot annak érdekében, hogy jobban védeni tudják az igazságszolgáltatást a politikai befolyás ellen. Macedóniának emellett a jogállamiság fennmaradó hiányosságaival is foglalkoznia kell, amelyek továbbra is komoly gondot okoznak. Az állásfoglalást 470 szavazattal, 116 ellenszavazat és 46 tartózkodás mellett fogadták el.

Ugyan a szeptember 30-i népszavazást (amely a társadalom felhatalmazását kérte volna az ország nevének Észak-Macedóniai Köztársaságra változtatásához) nem érte el a szükséges küszöböt, az EP- képviselők üdvözölték az ezt követő szkopjei parlamenti döntést, amely elindította az ország és Görögország közötti, június 17-i preszpai megállapodás végrehajtásának alkotmányos folyamatát. Ez a folyamat vezet majd el az uniós és NATO-csatlakozási tárgyalásokhoz. A megállapodás már nagyon várt pozitívum az egész Nyugat-Balkán stabilitása és megbékélése szempontjából, fogalmaztak a képviselők.

A képviselők emellett felszólították a magyar kormányt, hogy adja ki hazájának Nikola Gruevszki volt miniszterelnököt, aki, miután hivatallal való visszaélésért börtönbüntetésre ítélték, Magyarországra szökött.

A macedón-jelentés szerzője, Ivo Vajgl szlovén liberális képviselő szerint „Ha Macedónia teljesíti az összes feltételt, akkor ígéretes jövő áll a mai macedónok és a jövő generációi előtt. Az Uniónak szintén teljesítenie kell saját ígéreteit annak az országnak, amely már elég régóta vár az előszobában: jelentős mértékben hozzá kell járulnunk Délkelet-Európa egészének stabilitásához, biztonságához és fejlődéséhez.”

Szanyi Tibor: a Gruevszki-botrány Orbán újabb Európa-ellenes provokációja

A szocialista és zöldpárti frakciók javaslatára került be a szövegbe a magyar a Gruevszki-ügyben folytatott eljárása miatt súlyosan kormányt bíráló rész – mutatott rá közleményben Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti képviselő.

Az EP-állásfoglalás leszögezi, hogy az ország demokratikus jogállam, amelynek törvényes bírói ítélete elől Magyarországra szökött és ott menedékjogot élvező volt macedón miniszterelnököt jogellenesen segítették a magyar hatóságok és felszólít a jogszerűen elítélt volt politikus mielőbbi, a nemzetközi jog előírásainak megfelelő kiadatására – írta a szocialista politikus, aki maga is támogatta a jelentést. A jelentés vitájához fűzött írásbeli felszólalásában leszögezte: „Orbánnak ez, a nemzetközi és az EU jog teljes semmibevételét tükröző példátlan provokációja tudatosan kárt okoz közös európai érdekeinknek azáltal, hogy szembe megy az EU kül-és biztonságpolitikája, valamint bővítési politikája keretében együtt meghozott döntéseink egész sorával.” 

Szanyi Tibor rámutatott az Európai Néppárt (EPP) vezetőinek felelősségére is, akik továbbra is megtűrik soraikban a Fideszt, és „legutóbbi kongresszusukon – naivitásból vagy cinizmusból – hittek Orbán demokratikusabb magatartásra vonatkozó ígéreteinek.” Az EPP frakcióvezetőjét megszólítva arról írt, hogy Orbán Viktor az Európai Néppártot is bűnrészessé teszi a saját és Nikola Gruevszki illegális tevékenységében. „Remélem, ez az eset már meggyőzi önöket, hogy végre lépniük kell annak érdekében, hogy megszabaduljanak kínos szövetségesüktől” – fogalmazott az MSZP-s képviselő.

Ujhelyi István: Újabb piros lap Orbánéknak

Az európai jobboldal képviselői is támogatták a Macedóniáról szóló jelentést – emelte ki Ujhelyi István szocialista EP-képviselő. A nagy többséggel jóváhagyott állásfoglalás a Fidesz hazug propagandájával szemben kimondja, hogy Macedóniában komoly előrelépés történt a jogállamiság megerősítésében, így például az igazságszolgáltatás függetlensége, az elszámoltathatóság és a szakmaiság, a nyilvános információkhoz való hozzáférés területén – mutatott rá a szocialista politikus. „Vagyis mindaz, amire a Fidesz most a korrupció miatt börtönre ítélt volt macedón kormányfő ügyében hivatkozik, az Európai Parlament többsége szerint valótlan” – tette hozzá. 

„A Fidesz zavarát jól mutatja, hogy a szakbizottsági szinten októberben (Gruevszki szökése előtt) még támogatták a tervezetet, az akkor igennel szavazó Tőkés László fideszes EP-képviselő azonban tegnap a plenáris vitában már megint csak „sorosozni” tudott a súlyos nemzetközi károkat okozó Gruevszki-botrány kapcsán” – emlékeztetett Ujhelyi István.

Kijelentette, hogy az Európai Parlament a csütörtöki szavazással piros lapot mutatott fel Orbán Viktornak és illiberális kormányának. „A Fidesz pedig ismét, ahelyett, hogy Magyarország tisztességét és becsületét óvta volna, inkább a magyar kormányfő sötét baráti kapcsolatait védte” – írta végezetül Ujhelyi István.

DK: Most a macedón bűnöző megszöktetése miatt ítélte el Orbánt az EP

Az EP az állásfogalásával elítéli az Orbán-kormányt a macedón belügyekbe való beavatkozásért, és felszólítja a magyar kormányt, hogy hozzon nyilvánosságra minden információt Gruevszki szöktetéséről, és hagyja jóvá a kiadatási kérelmet – mutatott rá Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a két DK-s európai parlamenti képviselő.

„A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány világméretű szégyent hozott Magyarországra, veszélybe sodorta a magyarokat, és beavatkozott Macedónia belügyeibe, amikor Macedóniából Magyarországra csempészett egy börtön elől menekülő köztörvényes bűnözőt. Mi, európai magyarok nem fogunk beletörődni, hogy Orbán bukott politikusok, bűnözők és terroristák gyűjtőhelyévé tegye a hazánkat. Szégyen, hogy megint az Európai Uniónak kell fellépnie az európai magyarok érdekében az Orbán-kormánnyal szemben” – írták.

Fidesz: a Magyarország elleni támadások újabb színtere nyílt meg

Bár Magyarország elkötelezett támogatója a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációjának, a Fidesz-KDNP delegációja ezt a szöveget nem támogatta – írta sajtóközleményben a magyar kormánypártok küldöttsége.  „A szocialisták és a zöldek frakciói ugyanis a dokumentumhoz benyújtott módosító javaslataikkal ideológiai természetű támadást intéztek Magyarország ellen amiatt, hogy hazánk bevándorlási hatóságai menekültstátuszt adtak Nikola Gruevszki hivatali mulasztás miatt börtönre ítélt volt macedón kormányfőnek” – hívta fel a figyelmet Tőkés László EP-képviselő.

Tőkés a tegnap esti plenáris vitában megerősítette, hogy Macedónia stratégiai partnere és fontos szövetségese Magyarországnak. Éppen ezért határozottan visszautasította a hazánkat ért támadásokat, rámutatva arra, hogy Nikola Gruevszki menedékkérési és a macedón kormány kiadatási kérelme ügyében az illetékes magyar hatóságok a törvényesség teljes betartásával jártak és járnak el. Az erdélyi politikus szerint a volt macedón miniszterelnök megbuktatása, majd elítélése hátterében feltételezhetően a migrációs kérdés, illetve a Soros-lobbi áll.

Az Európai Parlament és a Bizottság az elmúlt öt évben folyamatosan, évről-évre kemény kritikában részesítette a macedóniai igazságszolgáltatást, annak politikailag korrumpált állapotát. „További erőfeszítésekre van szükség a bírói kar politikai beavatkozással szembeni védelem tekintetében” – zárta felszólalását Tőkés László.

Kovács Zoltán: az EP bizonyította, hogy neki csak a migránsok fontosak

Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége ismét bizonyította, hogy neki csak a migránsok fontosak, mindenkit megtámadnak, akik megvédik a határokat – reagált Facebook-oldalán a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára csütörtökön az MTI tudósítása szerint.

„Az Európai Parlament a Sargentini-jelentésben védelmébe vette a terrorista cselekmény miatt elítélt Ahmed H.-t, nem törődve azzal, hogy rátámadt a magyar rendőrökre, és át akarta törni a kerítést – írta Kovács Zoltán. – Viszont rögtön megtámadták azt a volt macedón miniszterelnököt, aki kerítést épített, és így próbálta megállítani a migránsokat” – tette hozzá.

„Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége ismét bizonyította, hogy nekik csak a migránsok fontosak, mindenkit megtámadnak, akik megvédik a határokat” – írta Kovács Zoltán.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.